Australija, pronađena devojčica
Foto: AP

Četvorogodišnja devojčica Klio Smit, pronađena je nakon što je pre 18 dana nestala prilikom kampovanja sa porodicom. Nađena je u zaključanoj kući u koju je policija upala nakon dobijene dojave. Muškarac (36) uhapšen je zbog njenog nestanka, a njegove komšije sada otkrivaju da se radi o samotnjaku koji se u poslednje vreme čudno ponašao. Istakli su da je kupovao pelene iako nema dete i da su više navrata čuli plač devojčice u kraju, ne sumnjajući da se radi o otetoj Klio.

PROČITAJTE JOŠ:

Vlasti su saopštile da muškarac koji se nalazi u protivoru nema nikakve veze sa porodicom Smit. Osumnjičeni nije bio kod kuće kada je policija upala u nju i takođe nije registrovan kao seksualni prestupnik. Nikakve optužbe za sada nisu podignute.

Kuća u kojoj je Klio pronađena udaljena je šest minuta vožnje od njene porodične kuće u Karnarvonu, koji ima oko 5.000 stanovnika.

Policija još uvek nije saopštila kako i zašto je Klio odvedena iz kampa i kako je zaključana u pomenutoj kući. Istražitelji takođe nisu otkrili šta ih je tačno odvelo do kuće, rekavši da su samo postupili na osnovu dojave zajedno sa forenzičkim tragovima i da je prijava automobila u tom području bila ključna za pronalaženje devojčice.

Spasavanje devojčice Kleo Smit
Spasavanje devojčice Kleo Smit Foto:Tanjug/Western Australia Police via AP

Nakon hapšenja osumnjičeni je uslikan u bolnici sa sazvojem na glavi, nakon što su ga drugi zatvorenici pretukli nakon što su saznali zašto je priveden.

Komšije o osumnjičenom za otmicu devojčice

Njegov komšija je rekao da je osumnjičeni bio usamljenik koji je bio „rezervisan“ i nije bio osoba sa kojom bi neko popričao na ulici kada bi ga sreo. Poslednji put su ga videli samo tri dana nakon što je mala Klio nestala. Bivši prijatelji kažu da je nedavno izašao iz zatvora.

„Njegova baka ga je podigla, ali je umrla pre godinu dana ili nešto više“, rekao je komšija.

Ono što je komšijama osumnjičenog bilo sumnjivo jesu zvuci plača devojčice koji su se čuli kao i to što je otmičar kupovao pelene za dete koje nije imao. Jedna komšinica se prisetila da je jedne noći čula plač devojčice ali da joj nije palo na pamet da je to Klio.

Spasavanje devojčice Kleo Smit
Spasavanje devojčice Kleo Smit Foto:Tanjug/Western Australia Police via AP

Drugi komšija je video osumnjičenog kako kupuje pelene u supermarketu. Jedan od suseda je rekao da se uhapšeni poslednjih dana bizarno ponašao i da je jurio ulicama sa svojim psima na prednjem delu automobila. Policija je pre upada u kuću provela nekoliko sati vozeći se ulicom.

Drugi su rekli da je počeo da kupuje hranu koju ranije nije kupovao i da je psa koji je obično boravio u zadnjem dvorištu prebacio ispred kuće.

Komšije koje su bile svedoci dramatične policijske racije nakon što su policajci viđeni kako provaljuju u kuću, opisali su kako je Klio odvedena na sigurno.

„Ostali smo i čeklali, ali nakon toga ugledali smo nakoga na ramenu detektiva. Mislili smo da bi to mogla biti devojčica“, rekao je Hentri Dod.

„Prišao sam detektivskom autu i video je na zadnjem sedištu sa detektivom koji ju je držao. Pogledala me je pomalo uplašeno“, rekao je on.

Dod je rekao da je bio šokiran što je ona bila samo nekoliko metara od njegove kuće, dok je potraga za njom trajala širom zemlje.

„Jednostavno ne mogu da prebolim činjenicu da je ona bila samo jednu kuću od nas i da je bila zaključana par nedelja“, dodao je on.

Dirljiv susret sa roditeljima

Devojčica Kleo je sada ponovo sa svojim roditeljima koji su se očajnički molili za njen povratak.

Spasavanje devojčice Kleo Smit
Devojčica Kleo Smit Foto:Tanjug/Western Australia Police via AP

„Naša porodica je ponovo cela“, napisala je njena majka Eli Smit na Instagramu. Trenutak kada se Kleo srela sa svojom majkom bio je jako dirljiv, jer je odmah povikala „mama“!

Policajci kažu da je bilo mnogo poljubaca, zagrljaja i suza“. Kleo je bila dobro raspoložena i komunicirala je sa policajcima.

Policijski snimci spasavanja devojčice kruže po društvenim mrežama. Na jednom od njih se vidi kako devojčicu nosi jedan od policijskih službenika, dok ona gleda preko njegovog ramena. Policija je saopštila da je devojčici pružena medicinska pomoć.

Mediji su preneli sliku nasmejane devojčice iz bolničkog kreveta. Jela je slatkiš, a pored nje je bila njena majka.

BONUS VIDEO: Australija – pronađena devojčica

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar