Foto: EPA/THOMAS EISENKRAETZER

 Žena koja stoji iza najstrožih danskih imigracionih zakona Inger Stojberg biće prva političarka u zemlji koja će se braniti na suđenju za impičment nakon skoro tri decenije, a zbog svojih odluka koje su dovele do protivzakonitog razdvajanja mladih izbegličkih parova.

Pročitajte još:

Bivša ministarka imigracije Stojberg , koja je nedavno bila primorana da napusti mesto zamenika predsednika glavne danske opozicione liiberalne partije Venstre, suočiće se sa ovom procedurom nakon što je većina u parlamentu izjavila da podržava impičment, piše danas Blumberg

Kako je predstojeće konačno glasanje uglavnom formalno, ovo je prvi put da se parlament složio da krene u proces opoziva od 1993. godine.

Stojberg je svoju negativnu reputaciju stekla kao ministarka u prethodnoj vladi nakon što je napisala neke od najstrožih zakona o imigraciji i azilu Evropske unije.

Ona je možda najpoznatija van Danske po insistiranju da izbeglice kad zatraže azil predaju svoje dragocenosti, uključujući nakit, ali njena politika razdvajanja porodica je ono što je izazvalo oštre kritike Visokog komesarijata za izbeglice Ujedinjenih nacija (UNHCR) i drugih međunarodnih organizacija.

Suđenje za impičment biće fokusirano na uputstvo koja je bivša ministarka dala, a prema kojima se izbeglički parovi razdvajaju po dolasku ako je žena mlađa od 18 godina, a koju je ombudsman danskog parlamenta proglasio nezakonitom nakon što se jedan mladi sirijski par žalio.

Naknadno je utvrđeno da je Stojberg lagala parlament kada su je pozvali da objasni svoju odluku,a suđenje za impičment je usledilo nakon istrage koja je identifikovala bivšu ministarku kao jedinog odgovornog za navodno nezakonito uputstvo.

Stojberg tvrdi da se njena odluka o razdvajanju parova zasnivala na želji da zaštiti devojke od prisiljavanja na brak pre nego što postanu punoletne,a kao rezultat njenog naređenja razdvojena su 23 para.

U Danskoj suđenje za impičment može pokrenuti samo parlament ili monarh. Nakon što se zakonodavno telo saglasi da je takvo suđenje odgovarajuća mera, slučaj prelazi na danski Kraljevski sud za impičment, koji čine sudije Vrhovnog suda i stručnjaci koje imenuje parlament, navodi Blumberg.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar