Varijanta koronavirus
Varijante koronavirusa Foto:Tanjug/AP Illustration/Peter Hamlin

Leonidos Kostrikis, medicinski stručnjak sa Kipra, tvrdi da je pronašao novu varijantu koronavirusa koja kombinuje karakteristike delte i omikrona - deltakron. Ipak, malo je onih koji su sa njegovom tvrdnjom saglasni.

Kostrikis i njegov tim tvrde da su otkrili novi soj koronavirusa koji kombinuje karakteristike varijante delta i omikrona. Navodno su identifikovali čak 25 takva slučaja.

Pročitajte još:

To znači da ovaj soj kombinuje omikron, veoma zarazanu i dominantnu varijantu u mnogim zemljama, uključujući Veliku Britaniju i SAD, sa deltom koja je bila dominantna varijanta širom sveta tokom leta.

Samim tim, za zaraženi pacijenti su pod značajno većim rizikom od hospitalizacije od onih sa alfa varijantom virusa. Deltakron, prema Kostrikisu, ima genetske potpise slične omikronu unutar delta genoma, piše DW.

Ova varijatna mogla bi da se širi jednako brzo kao omikron ili dovede do težih slučajeva. Među stručnjacima je izazvala veliku zabrinutost kada je prvi put pomenuta.

Ipak, mnogi sada dovode u pitanje istinitost Kostrikisovih nalaza.

Osporavanje došlo nakon tvrdnje o kontaminaciji

„Sekvencije kiparskog deltakrona, o kojima je izveštavalo nekoliko velikih medija izgledaju sasvim jasno kao kontaminacija“, napisao je u subotu na Tviteru Tomas Pikok, naučni saradnik Barkli laboratorije Imperijal koledža u Londonu, koja se fokusira na istraživanje koronavirusa.

Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

U drugom tvitu, on je dodao da „ovo zapravo nije povezano sa ‘kvalitetom laboratorije’ ili nečim sličnim i da se to povremeno dešava svakoj laboratoriji za sekvenciranje“.

Nakon osporavanja od strane stručnjaka, Kostrikis je branio svoje nalaze za američku finansijsku televiziju Blumberg Njuz.

“Identifikovani slučajevi ukazuju na evolutivni pritisak na soj, što me je navelo da zaključim da je došlo do kombinacije delta i omikrona”, rekao je on, dodajući da ova kombinacija nije rezultat jedinstvenog događaja – kao što je kontaminacija uzoraka u laboratoriji.

Kostrikis je rekao da su uzorci koje je analizirao obrađeni u višestrukim postupcima genetskog sekvenciranja u nekoliko zemalja.

Deltakron “sigurno” nije kombinacija dve varijante

Ilustracija: Bogdan Mijović/N1

Sa druge strane, stručnjaci ističu da otkrivene mutacije slične omikronu u delta genomu leže u jednom delu genetske sekvence – delu za koji se zna da je pod uticajem poteškoća u određenim procedurama sekvenciranja.

Džefri Baret, direktor Inicijative za genomiku koronavirusa na Institutu Velkom Sejndžer sa sedištem u Velikoj Britaniji, ukazuje na istraživanje koje je njegov institut uradio na tu temu, i koja ga navodi da veruje da navodna varijanta deltakrona „sigurno nije biološki rekombinant loze delta i omikrona“.

“Dakle, možemo li jednostavno da ignorišemo kiparska otkrića, odahnemo i nastavimo dalje? Rano je za to”, rekao je Timo Volf, lekar i šef odeljenja za visokopatogene bolesti u Univerzitetskoj bolnici u Frankfurtu.

Dodao je i da bi, u svakom slučaju, podatke koje je koristio Kostrikis trebalo temeljno pregledati.

„Da bismo bili sasvim sigurni, moraćemo da sačekamo još nekoliko nedelja“, zaključio je Volf.

BONUS VIDEO: Dr Dragoslav Popović i dr Sergej Boljević: Ne treba se opuštati sa omikron sojem korone

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (2)