ruska vakcina protiv korone
Foto: Shutterstock

Vakcina američke farmaceutske kuće Fajzer protiv omikron soja biće spremna u martu, a kompanija je već počela da proizvodi doze, otkrio je izvršni direktor Fajzera Albert Burla.

„Ova vakcina će biti spremna u martu. Mi već počinjemo da proizvodimo neke količine, koje će biti spremne za koji mesec“, saopštio je Burla.

On je dodao da će vakcina biti usmerena na druge varijante koje postoje. Kako je istakao, još uvek nije jasno da li je potrebna vakcina koja targetira samo omikron soj, ali će Fajzer biti spreman za zahtev pojedinih drđava koje već žele da obezbede zaštitu od ovog soja.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Nada je da ćemo postići nešto što će imati mnogo bolju zaštitu, posebno od infekcija, jer zaštita od hospitalizacija najvažnija“, poručuje Burla.

Podaci iz Ujedinjenog Kraljevstva pokazali su da su vakcine kompanije Fajzer i Moderna efikasne samo oko 10 odstou sprečavanju simptomatske infekcije od omikrona 20 nedelja nakon druge doze. Međutim, prvobitne dve doze i dalje pružaju dobru zaštitu od teških bolesti, pokazalo je istraživanje.

Dopunske doze su do 75 odsto efikasne u prevenciji simptomatske infekcije, ukazala je britanska studija.

Glavni medicinski savetnik Bele kuće Entoni Fauči rekao je u decembru da nema potrebe za trećom dozom koji posebno cilja na omikron, jer busteri dobro deluju protiv ove varijante.

BONUS VIDEO Omikron – novi soj pred vratima

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare