Foto:EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

Dok Rusija gotovo svakodnevno povlači trupe sa ukrajinske granice, a Marija Zaharova poručuje Zapadu da je poražen "bez ijednog ispaljenog metka", zvanični Kijev i dalje strahuje od moguće invazije. Trupe se povlače sa dve strateški bitne pozicije, ali treća vrvi od ruskih vojnika i opreme. Kako Zapad traži konkretne dokaze od Rusije, ostaje nejasno da li su snimci povlačenja vojske lažirani i šta ovakav potez Rusije znači za rešavanje ukrajinske krize.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tvrdi da od obaveštajnih službi zapadnih saveznika dobija informacije o ruskoj invaziji, uključujući i onu da će do napada doći 16 februara. To se nije dogodilo, a Rusija je samo dan ranije počela sa povlačenjem trupa iz prijateljske i strateški važne Belorusije.

Ovo je samo jedna od lokacija na kojoj je stacionirana ruska vojska, ali je povlačenje rupa objašnjeno završetkom vojnih vežbi na toj teritoriji. Pored toga, vojska se povlači i sa Krima, što defakto ostavlja ruske snage samo na jednoj lokaciji – Istočnoj Ukrajini.

Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

Rezolucija o DNR i LNR

U danu kada je objavljeno da vojska odlazi iz Belorusije, ruska Državna duma usvojila je nacrt rezolucije o priznanju Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR).

Kako je precizirao predsednik Donjeg doma parlamenta Vjačeslav Volodin, dokument će odmah biti upućen šefu države na potpis. Ovaj potez verovatno izazvao je burne reakcije u Kijevu, koji smatra da su Donbas i Lugansk (koji su pod kontrolom proruskih separatista) deo Ukrajine.

Ovo su ujedno i jedini regioni u kojima se i dalje nalazi ruska vojska, koja preti da ugrozi Ukrajinu.

Donjeck
Donjeck Foto:SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Opremanje istočnog fronta

Satelitski snimci pokazuju da je velika baza u Jeljnji u kojoj su bili tenkovi, artiljerija i druga oklopna vozila, u velikoj meri ispražnjena, a oprema je očigledno premeštena bliže granici sa Ukrajinom.

Stiven Vud, viši direktor kompanije za satelitske snimke Maksar, rekao je za CNN da su aktivnosti u Kurskoj oblasti pojačane, što izaziva zabrinutost Kijeva.

„Čini mi se da je značajna količina vozila (tenkova, artiljerije i drugih pomoćnih vozila), otišla sa severoistoka, dok je dodatna količina vozila oktišla iz centralnog dela. U međuvremenu pojačane aktivnosti u Kurskoj i Belgorodskoj oblasti, koje se graniče sa severoistočnom Ukrajinom, dodatno stvaraju zabrinutost“, upozorio je Vud.

Foto: Maxar Technologies via AP

Kijev: Verovaćemo kada vidimo

Uprkos tvrdnjama, ali i snimcima koji prikazuju povlačenje ruske vojske sa Krima zvanični Kijev i dalje ne veruje da su Rusi odstupili.

Poruka iz Kijeva je jasna – kada vidimo da trupa više nema, verovaćemo da su otišle. U međuvremenu, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova javno je proglasila pobedu nad Zapadom, kako ističe – bez ijednog ispaljenog metka.

NATO: Ruske trupe i dalje na granicama

Sumnje u namere Rusije iskazao je i generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg, koji je uoči sastanka ministara spoljnih poslova saveza istakao da nema indicije da Rusija zaista povlači trupe.

„Izgleda da Rusija nastavlja da jača vojsku oko Ukrajine. Do sada nismo videli nikakvu deeskalaciju na terenu. Pored toga, nismo dobili ni odgovor na pisani dokument i predoge koje smo poslali Rusiji“, rekao je Stoltenberg.

POGLEDAJTE JOŠ:

Putin: Niko ne želi rat

Dok zapadni zvaničnici brinu, ruski pretežno ismevaju mogućnost invazije. Tako je i predsednik Vladimir Putin nakon sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom poručio da je NATO započinjao mnoge ratove, ali da se to u Ukrajini neće dogoditi.

„Kada je reč o ratu u Evropi, teško je da možemo da zamislimo da će se to stvarno desiti. Mi smo svedoci mnogo ratova u Evropi koje je pokrenuo NATO savez, kao onaj u Jugoslaviji. To je bila ogromna operacija sa projektilima koji su ranili Beograd. To je prestonica koja se nalazi u Evropi, to je veoma loš primer“, istakao je Putin na pitanje novinara o potencijanoj invaziji na Ukrajinu.

Pored toga, ruska strana je porekla navode o datumu početka invazije, upitavši da li je možda poznato i vreme kada će početi napad.

Povlačenje trupa sa dva dobro opremljena fronta ukazuje na to da Rusija, ako je ikada i planirala, verovatno neće napasti Ukrajinu, ali je Donbas region na kom će se lomiti (diplomatska) koplja u narednom periodu.

BONUS VIDEO Povlačenje ruskih oklopnih vozila iz zone na granici sa Ukrajinom

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar