Vladimir Putin i Džo Bajden
Vladimir Putin i Džo Bajden Foto: EPA-EFE/DENIS BALIBOUSE

Drama oko Ukrajine se ne stišava čak ni nakon jučerašnje najave povlačenja dela ruske vojske sa ukrajinskih granica. Iako se očekivalo da će ovaj potez Moskve malo opustiti tenzije, čini se da je sve po starom. Zapad ne veruje Rusiji, američki predsednik Džo Bajden i dalje tvrdi da je invazija moguća, a Moskva sa druge strane ismeva tvrdnje Zapada, čak i sam Putin.

Ranije tokom jučerašnjeg dana, rusko ministarstvo obrane objavilo je da su zajedničke vežbe u Belorusiji završile prema rasporedu. Čak su pokazali snimke tenkova i druge opreme kako se vraćaju u Rusiju.

Takođe, u utorak, ruski lider Vladimir Putin je potvrdio „delimično“ povlačenje ruskih snaga sa ukrajinskih granica. Upitan za razlog povlačenja on je odgovorio: „To je delimično povlačenje trupa iz područja naših vežbi“.

PROČITAJTE JOŠ:

Bajde tvrdi da je napad moguć

Sa druge strane, američki predsednik Džozef Bajden tvrdi da je 150.000 ruskih vojnika i dalje u „pretećem položaju“ oko Ukrajine, uprkos ruskim tvrdnjama o povlačenju i upozorio je da je „invazija i dalje moguća“, pošto je Ukrajina počela da obeležava ono što njen predsednik naziva „Danom jedinstva“.

U televizijskom obraćnju iz Bele kuće u utorak posle podne, Bajden je govorio o ozbiljnim posledicama ako Rusija izvede napad za koji su američki obeveštajci procenili da bi mogao da se dogodi u sredu, odnosno danas.

“Spremni smo na odlučan odgovor u slučaju ruskog napada na Ukrajinu za šta i dalje postoji mogućnost”, rekao je Bajden tokom obraćanja medijima u Beloj kući.

Dzo Bajden
Džo Bajden Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Bajden i francuski predsednik Emanuel Makron u telefonskom razgovoru istakli da je potrebno „proveriti“ objavu Moskve o početku povlačenja ruskih snaga oko granica sa Ukrajinom, što su ocenili kao „prvi ohrabrujući signal“, saopštila je Jelisejska palata.

Američki predsednik je istakao da će „okupiti svet“ da se suprotstavi ruskoj vojnoj akciji, ali je jasno stavio do znanja da će odgovor pre svega biti ekonomski, dodavši da neće slati američke vojnike da se bore u Ukrajini, prenosi Gardijan.

Džo Bajden je i ranije govorio kako će biti ruske invazije na Ukrajinu. Tvrdio je da će se napad dogoditi u februaru, a pojedini zvaničnici su sledili njegov primer pa su tvrdili da će napad uslediti u narednih nekoliko dana. Njihove tvrdnje se nisu obistinile, a Rusi su sve vreme tvrdili kako nemaju nameru da napadu Ukrajinu.

Rusi se podsmevaju Zapadu

Rusija je ismejala tvrdnje zapadnih medija da će invazija na Ukrajinu početi u tri ujutro 16. februara. O svemu se oglasio i portparol Kremlja Dmitrij Peskov, koji je rekao: „Neka Ukrajinci koji veruju u takve stvari slobodno ostanu budni“.

Upitan da li Ukrajinci mogu mirno da spavaju ili treba da ostanu budni, odgovorio je da „im je bolje da nameste alarm i da se sami uvere“, prenele su RIA Novosti.

Vladimr Putin Foto: EPA-EFE/THIBAULT CAMUS / POOL

Peskov je komentarisao izveštaje brojnih zapadnih medija, koji su naveli anonimne američke obaveštajne službenike kao izvore za koji tvrde da će Rusija napasti Ukrajinu u tri ujutro.

„Takve stvari (izveštaje o navodnim datumima ruske invezije na Ukrajinu prim. aut.) gotovo je nemoguće shvatiti sa razumevanjem. Ponekad se Putin čak i šali o tome pitajući da li je najavljeno tačno vreme kada će biti rata“, rekao je on, prenosi TASS.

Portparol Kremlja je u sredu rekao da je „histerija oko ruske invazije na Ukrajinu“ daleko od svoje kulminacije. On je pozvao zapadne medije da objave da se njihova predviđanja nisu obistinila. Komentarišući obraćanje Džoa Bajdena rekao je da bi ruski narod više voleo da njegove reči ne sadrže pretnje.

Na čitavu dramu oko Ukrajine se osvrnula i portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Maria Zaharova. Ona je rekla da će 15. februar 2022. „ući u istoriju kao dan kada je zapadna ratna propaganda propala“.

Ona se danas oglasila i ironično je zatražila od američkih i britanskih medija da objave raspored navodnih invazija Rusije na Ukrajinu za ovu godinu kako bi mogla da planira odmor.

Foto: EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

„Htela bih da zatražim od američkih i britanskih medija Blumberga, Njujork tajmsa i Sana da objave raspored naših predstojećih invazija za ovu godinu. Volela bih da isplaniram odmor“, napisala je Zaharova na Telegramu.

Ukrajinci slabo veruju da će se nešto dogoditi

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski oglasio se i govorio „Danu jedinstva“, prenosi Interfaks, rekavši da je Ukrajince „ujedinila jedna želja – da žive, da žive u miru, da žive srećno sa svojom porodicom, decom i roditeljima“. Pozvao je ljude za zavijore zastave i da pevaju državnu himnu.

U Kijevu, šef parlamentarne stranke predsednika Vladimira Zelenskog, David Arakhamia, rekao je na ukrajinskoj televiziji da je uveren da se 16. februara ‘99,9 odsto ništa neće dogoditi’.

Još u januaru je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao Zapad da ne stvara paniku usred gomilanja ruskih trupa na granicama njegove zemlje, prenosi BBC.

Vladimir Zelenski Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

On je rekao novinarima da upozorenje o skoroj invaziji dovode ukrajinsku ekonomiju u opasnost.

„Ima signala čak i od uglednih lidera država, koji samo kažu da će sutra biti rata. Ovo je panika – koliko to košta našu državu“, rekao je on u Kijevu.

„Destabilizacija situacije unutar zemlje predstavlja najveću pretnju Ukrajini“, rekao je on.

BONUS VIDEO: Povlačenje ruskih oklopnih vozila iz zone na granici sa Ukrajinom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar