Donald Tramp Donald Trump
Donald Tramp Foto:EPA-EFE/SHAWN THEW

Bivši američki predsednik Donald Tramp "grubo je preuveličao" isplativost svog hotela u Vašingtonu i moguce je da prikriva "potencijalni sukob interesa" u kojem je bio tokom svog mandata u Beloj kući, pokazala je istraga koju je sproveo kongresni komitet .

PROČITAJTE JOŠ:

Hotel Tramp Internacional izgubio je preko 70 miliona dolara (51,3 miliona funti) tokomTrampovog predsedničkog mandata, iako je bivši predsednik SAD ranije tvrdio da je za to vreme zaradio najmanje 150 miliona dolara, prenosi BBC.

Trampova organizacija negirala je bilo kakve zloupotrebe, uz ocenu da je izveštaj obmanjujući.

U svom saopštenju, Odbor za nadzor i reforme Predstavničkog doma predočava da dokumenti, koje je dostavila Uprava za opšte usluge zadužena da nadzire potrošu federalnih organa, pokazuju da je Donald Tramp „grubo preuveličao finansijski bilans“ hotela.

Gubici su primorali Trampovu holding kompaniju da ubrizga najmanje 24 miliona dolara kako bi se pomoglo problematičnom hotelu koji se nalazi nedaleko od Bele kuće, saopšteno je iz odbora za nadzor i reforme.

U izveštaju je takođe otkriveno da je Tramp, po svemu sudeći „prikrio potencijalni sukob interesa“ u vezi sa svojim vlasništvom nad hotelom i svojom ulogom zajmodavca i garanta zajmova dobijenih od trećih strana.

Nedavno otkriveni dokumenti pokazuju da je hotel od inostranih vlada primio 3,7 miliona dolara što je dovoljno da se pokrije 7.400 noćenja po prosečnoj dnevnoj tarifi.

Odbor zakonodavnog tela američkog Kongresa upozorava da je pomenuti iznos izazvao zabrinutost zbog potencijalnog kršenja ustavnih propisa koji regulišu sprečavanje stranog uticaja na federalne zvaničnike.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar