Foto: REUTERS/Stringer/File Photo

Prvi čovek Ukrajine Vladimir Zelenski objavio je danas da će Turska zaustaviti prolaz ruskim ratnim brodovima kroz Crno more. Međutim, iz Ankare je ubrzo stiglo saopštenje da ta informacija nije tačna, odnosno da odluka tek treba da bude doneta. Da li će Redžep Tajip Erdogan zabosti nož u leđa Vladimiru Putinu?

Zelenski je danas objavio tvit u kojem se zahvaljuje „svom prijatelju Erdoganu“ i narodu Turske za snažnu podršku, a potom navodi da je „zabrana prolaska ruskih brodova kroz Crno more značajna vojna i humanitarna pomoć za Ukrajinu“. Zelenski je završio tvit rečima da „narod Ukrajine to nikada neće zaboraviti“.

Ubrzo se oglasila Rusija koja je demantovala ove navode. Agencija Interfaks obajvila je saopštenje Kremlja u kojem navodi da nema zvaničnog saopštenja o zabrani pristupa. Dalje, navodi se da je tvit Zelenskog možda bio zahtev Turskoj da preduze akciju, a ne potvrda da se to dogodilo.

Potom se oglasila i Turska koja je demantovala Zelenskog i navela da odluka o zabrani prolaska ratnih brodova Rusije tek treba da bude doneta.

Ukrajina je u uoči invazije Rusije najavila da će tražiti od Turske da zabrani pristup ruskim vojnim brodovima, budući da smatra prisustvo ruskih ratnih brodova blizu svojih teritorijalnih voda pretnjom. U februaru, šest ruskih ratnih brodova i jedna podmornica prošli su kroz moreuze Dardaneli i Bosfor i uplovili u Crno more u sklopu onoga što je Moskva nazvala vojnim vežbama.

Ruski desantni brod prolazi kroz Bosfor i Dardanele Foto: REUTERS/Yoruk Isik

Ukoliko Turska, koja se graniči i sa Rusijom i sa Ukrajinom na Crnom moru, donese ovu odluku za Kijev bi to mogla da bude velika pomoć kada je reč o odbrani zemlje.

Turska ima moć da donese tu odluku zahvaljujući konvenciji potpisanoj 1936. godine koja joj daje kontrolu nad moreuzima Bosfor i Dardaneli, mogućnost da ograničava pristup ratnim brodovima i upravlja saobraćajem stranih teretnih brodova.

Da li će se to dogoditi je pod znakom pitanja, jer je Turska, na najavu sankcija EU za Rusiju, jasno rekla da je protiv sankcija Rusiji. 

Zašto Erdogan okleva? 

Erdoganovo oklevanje u vezi rusko-ukrajinskog sukoba je očekivano jer Turska ima dobre odnose sa obe zemlje.

Sa jedne strane, Erdogan je lično u dobrim odnosima sa Vladimrom Putinom, a Turska je i kupac ruskog oružja, iako je članica NATO-a. Erdogan je dugo bio na “ratnoj nozi” sa NATO-om zbog kupovine sistema S-300 za koji je Ankara izdvojila milijarde evra. Istovremeno, Rusija i Turska su neretko na različitim stranama kada je reč o svetskim sukobima ili kriznim situacijama, poput Sirije i Nagorno-Karabaha u Azerbejdžanu.

Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin Foto: Sputnik/Vladimir Smirnov/Pool via REUTERS

Uoči početka ruskog napada na Ukrajinu, Erdogan je u telefonskom razgovoru poručio Putinu da „vojni sukob neće ništa nikome doneti“, ali dodao i da “Turska neće priznati nikakvu meru koja utiče na suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine“. Ako je prvi deo izjave bio poziv na mir, na šta su apelovali svi svetski lideri, iz drugog se jasno čita da Turska ne podržava meru koju je Putin doneo dva dana pre razgovora sa Erdoganom – priznavanje otcepljenih regiona na istoku Ukrajine kao nezavisnih država.

Pročitajte još:

Sa druge strane, Turska i Ukrajina imaju sve bliže odnose, koji se prvenstveno ogledaju u ekonomiji – što je za Erdogana u ovom trenutku ključno, obzirom na krizu koju je izazvao pad lire.

Erdogan je nedavno boravio u Kijevu povodom 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje i tada je sa ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim dogovorio saradnju koja bi razmenu dve zemlje na godišnjem nivou trebalo da poveća sa sadašnjih nešto više od sedam milijardi na deset milijardi. Takođe, kada je o ekonomiji reč, valja napomenuti i da je Turska zemlja koja je najviše uložila u Ukrajinu tokom prošle godine.

S toga ne čudi Erdoganov oprezan stav u početku i pokušaj da, slično Emanuelu Makronu, bude mirotvorac u ovoj situaciji. Predsednik Turske ponudio je tokom posete Kijevu da organizuje pregovore dve strane, ali odgovora na njegovu ponudu nije bilo.

BONUS VIDEO Stanovnik Kijeva o raketnom napadu ruske vojske

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare