Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Premijer Crne Gore Milojko Spajić saopštio je da se vlada te zemlje zadužila na londonskoj berzi u iznosu od 687 miliona evra i sa kamatnom stopom od 5,8 odsto.

„Ovako obezbeđen novac će se koristiti isključivo za vraćanje starih kredita, kao i infrastrukturne projekte za razvoj naše države“, naveo je Spajić na mreži X.

Spajić je rekao da smo ovih dana svedočili „užasnim i senzacionalističkim medijskim natpisima o transakciji“ koji su, kako kaže, prkosili svim pravilima londonske berze koji nalažu da transakcija nije javna dok se ne završi čitav proces, kada tom obveznicom može slobodno da se trguje na berzi i da svi njeni detalji postaju dostupni svima.

„Uprkos tome, pojedini mediji i kvazi analitičari nisu prestajali da bombarduju javnost sa špekulacijama, poluistinama i lažnim informacijama pre završetka procesa. Upravo je takvo ponašanje, koje ne postoji nigde u civilizovanom svetu, kreiralo dosta nestabilnosti na tržištu i jako otežalo rad našem timu. Malo je država u kojima javna scena radi šačice senzacije i ogromnog primitivnog neizdrža, a ponekad i političkih interesa, radi otvoreno protiv interesa sopstvene države kao kod nas“, naglasio je Spajić.

Ali, kako navodi, „tu smo gde smo“.

„Znali smo kakvu bitku bijemo. Najbitnije da je sve uspešno završeno sa neverovatnim rezultatima zahvaljujući sjajnom timu ministarstva finansija! Svaka vam čast ljudi, moj duboki naklon“, poručio je Spajić.

Mediji su objavili da vlada planira zaduženje izmedju 500 i 700 miliona a pojedini analitičati su tvrdili da će se vlada zadužiti u dolarima.

Iz ministarstva finansija juče su demantovali medijske informacije da će se vlada danas zadužititi.

Do kraja ove godine na naplatu stiže gotovo 657 miliona evra na ime starih dugova, od čega glavnicu čini 519, a kamate 138 miliona evra.

BONUS VIDEO: Ko je dobitnik, a ko gubitnik: „Javna tajna da između Spajića i Milatovića ništa nije kako treba“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar