Andrej Milović, Milojko Spajić Foto: R.R./ATAImages

Da sukob na relaciji Jakov Milatović-Milojko Spajić nije jedini unutar Pokreta Evropa sad (PES) pokazalo je nedavno iznenadno isključenje crnogorskog ministra pravde Andreja Milovića iz pomenutog pokreta. Milović je isključen odlukom Predsedništva PES-a, a iza svega se, čini se, krije slučaj turskog državljanina Binalija Čamgoza, kog je Milović odbio da izruči matičnoj zemlji. On je to uradio uprkos protivljenju Spajića, Višeg, Apelacionog, Ustavnog i Upravnog suda, koji su procenili da Čamgoz ne treba da dobije politički azil.

Predsedništvo ovog pokreta kratko je saopštilo da je ministar pravde Andrej Milović većinom glasova tog organa isključen iz PES-a.

U istom saopštenju se, pak, ne navodi šta su razlozi isključenja Milovića, doskora jednog od ključnih ljudi kojii su predvodili PES, ali i jednog od najvećih saveznika Milojka Spajića – premijera Crne Gore i predsednika PES-a.

Andrej Milović Foto: R.R./ATAImages

Ali, navodi se još jedna nepovoljna okolnost za Milovića, a to je da će biti razmotrena i njegova pozicija ministra pravde u 44. Vladi Crne Gore.

„Pozicija gospodina Milovića u Vladi Crne Gore biće otvorena uoči planirane rekonstrukcije 44. Vlade, a u skladu sa ostvarenim rezulatatima u oblastima vladavine prava i evropskih integracija. Za novog člana Predsedništva predložen je ministar energetike i rudarstva prof. dr Saša Mujović“, navodi se u saopštenju PES-a.

Kamen oko vrata

U javnosti i medijima se spekuliše da je razlog iz kog je Spajić odlučio da iz svog bliskog okruženja ukloni Milovića skandal u koji je ovaj nedavno bio upleten, a koji zapravo nanosi štetu samom premijeru Crne Gore. Pored, naravno, navoda da Milović održava komunikaciju sa kriminalnim grupama i da je za svoju partnerku tražio ukidanje plave Interpolove poternice, kako bi mogla nesmetano da ulazi u Crnu Goru, o čemu zapravo i nije bilo mnogo reči iz PES-a.

U pitanju je slučaj (ne)izručenja Binalija Čamgoza (40) Turskoj, koja ga potražuje. Naime, Čamgoz je u Crnoj Gori prvo uhapšen u julu 2022. godine, zbog poternice Interpola. Država Turska je zatražila njegovo izručenje jer je aktivan krivični postupak protiv njega zbog više krivičnih dela.

Binalij Čamgoz Foto: Printscreen/Twitter

Konkretno, Čamgoz se tereti da je stvorio kriminalnu organizaciju i za pokušaj ubistva. Viši sud u Crnoj Gori je prošle godine doneo rešenje u kom se navodi da su ispunjene zakonske obaveze za njegovo izručenje Turskoj.

Međutim, Crna Gora je prošle godine bila u demokratskoj krizi i između dve vlade, zbog čega je odluka o izručenju Čamgoza dočekala novog ministra pravde Andreja Milovića.

On je iskoristio diskreciono pravo i odbio da potpiše izručenje Čamgoza. Kako je naveo u objašnjenju, on smatra da bi tim postupkom bila prekršena Evropska konvencija o ljudskim pravima, jer je Čamgoz Kurd.

Odluka o izručenju turskog državljanina Binalija Čamgoza Turskoj ne može biti promijenjena i ona je ad akta, kazao je ministar pravde Andrej Milović.

Milojko Spajić Foto:GOV.ME/S.Matić

„Radi se o osobi o kojoj je veštak medicinske struke jasno kazao šta za njega znači boravak u turskom zatvoru. On ne može biti izručen Turskoj jer sam već doneo odluku, i taj predlog je ad akta“, kazao je Milović.

Ipak, čak četiri instance – Viši, Apelacioni, Ustavni i Upravni sud u Crnoj Gori, odlučili su su da ne postoje razlozi da Čamgoz ne može dobiti politički azil u toj zemlji i da treba da bude izručen Turskoj.

Milović se usprotivio takvoj odluci i nije odobrio izručenje. Pored burnih reakcija u samoj Crnoj Gori, slučaj je izazvao pažnju i u Turskoj. Upravo zato je Spajić, prema navodima crnogorskih medija, počeo da brine, jer postoji šansa da će Turska želeti odmazdu protiv Crne Gore.

Foto: TANJUG/ Služba za informisanje Predsednika Crne Gore/ bg

Rekonstrukcija vlade

Tako je Milović isključen iz PES-a, dok je i dalje upitna njegova funkcija u vladi. Rekonstrukcija, koja je najavljena odmah po formiranju 44. Vlade Crne Gore, najverovatnije će biti izvršena već na proleće.

Druga opcija je jesen, ali mnogi politički akteri, poput partije koje su činile eks DF, žele u vladu što pre.

Sada je izvesno da nakon rekonstrukcije Milović više neće biti ministar pravde. Ni on, ni Spajić se nisu oglašavali nakon odluke Predsedništva PES-a da ga isključi. Milović je u nedelju otputovao u Brisel u zvaničnu posetu. U Platformi objavljenoj na sajtu Vlade navedeno je da će u Briselu boraviti od 25. do 28. februara „zbog susreta na najvišem nivou sa zvaničnicima briselske administracije“. Spajić je, u međuvremenu, otišao na sastanke u London.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ostavka Milatovića

Čovek koji je ranije i javno kritikovao Milovića, takođe više nije deo Pokreta Evropa sad. U pitanju je, naravno, predsednik države i doskorašnji zamenik predsednika PES-a Jakov Milatović.

On je u obrazloženju ostavke naveo da PES ne poštuje principe koji su dogovoreni pri osnivanju i napustio sve funkcije u istom. Predsedništvo pokreta, sa druge strane, kaže da Milatović kao predsednik vrši opstrukciju rada 44. Vlade Crne Gore od njenog konstituisanja.

Ni Milatović, ni Spajić se nisu javno oglašavali o sukobu od subote kada je Milatović napustio pokret čiji je jedan od osnivača.

BONUS VIDEO Jelena Jovanović o Jakovu Milatoviću: Predsednik države bez partije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar