Foto: Profimedia.rs

Testiranje vakcine za novi koronavirus moglo bi da počne u naredna tri meseca, izjavio je direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti, Entoni Fauči.

Zbog novog koronavirusa, koji je za samo tri meseca pokorio svet, oko 50 miliona ljudi je u izolaciji, a privredna aktivnost u Kini je gotovo zaustavljena u Kini. U 67 zemalja prijavljeno je više od 8.000 zaraženih van Kine. Svetska zdravstvena organizacija bila je oprezna u korišćenju reči pandemija, ali prošle nedelje je savetovala zemlje da se pripreme kao da jedna i sledi.

Istog dana, Nacionalni institut za alergiju i zarazne bolesti SAD-a (NIAID) objavio je da je već dobio prvog kandidata za vakcinu protiv novog virusa, koji se sada zove Sars-CoV-2, a proizvela ga je kompanija koja se zove Moderna. Klinička ispitivanja bi mogla početi već u aprilu.

Testiranje vakcine za novi koronavirus moglo bi da počne u naredna tri meseca, izjavio je direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti, Entoni Fauči.

„To ne znači da ćete za tri meseca moći da stanete u red i dobijete vakcinu. Naučnici moraju da testiraju koliko je bezbedna i efikasna, a za to će biti potrebno još nekoliko meseci. Ako se sećate, bilo je potrebno 20 meseci da vakcina za teški aktuni respiratorni sindrom – SARS – bude spremna za kliničko testiranje“ rekao je Fauči.

Međutim, vreme potrebno da se od izbijanja zaraze dođe do moguće vakcine je kraće nego ikada, delimično zahvaljujući novoj vrsti vakcine.

Fauči je naglasio da čak i ako bi maksimmalno ubrzali ispitivanja, a potom i proizvodnju, vakcina se ne bi našla u prodji pre kraja sledeće godine.

Vakcine su najbolje i gotovo jedino oružje protiv virusa, a ipak vremenski okvir za njen razvoj, meri se godinama. Ovo izgleda beznadežno jer ne može da sustigne širenje pandemije, koja ubija, ali često i nestane u roku od nekoliko nedelja ili meseci. Savremeni rekordi ne ulivaju veliko samopouzdanje. U protekle dve decenije bilo je više međunarodnih epidemija virusa – Sars-CoV-1, Mers, Zika, Ebola – što je sve izazvalo slične trke za proizvodnju vakcine. Ipak, do sada su samo napori protiv ebole bili uspešni, a vakcina je odobrena prošle godine.

Vakcine protiv epidemije moraju prevazići naučne i regulatorne prepreke, ali takođe trpe od gotovo potpunog nedostatka interesovanja tržišta koja pokreću farmaceutsku industriju. Samo nekoliko masivnih kompanija zadržava sposobnost da razvije i proizvede vakcine od početka do kraja, delom zbog troškova i vremenskih ograničenja, a delom i zbog toga što su objedinili patente na proizvodne procese – situaciju analitičari otvoreno nazivaju oligopolom.

Kompanije se zainteresuju samo ukoliko mogu neprestano da prodaju vakcinu, odnosno da leče rasprostranjenu bolest, koja se svake godine vraća, pa serum može iznova da se prodaje. Poslednji industrijski blokbaster bila je Merckova vakcina protiv HPV-a Gardasil, koja se razvijala skoro 20 godina, objavljena 2006. godine i još uvek donosi više od milijardu funti godišnje.