Foto: EPA-EFE/DUMITRU DORU

Crnogorsko Nacionalno koordinaciono telo (NKT) za zarazne bolesti donelo je večeras odluku kojom se, radi sprečavanja infekcije koronavirusa, verski obredi u verskim objektima obavljaju bez prisustva građana.

Vlada Crne Gore saopštila je da je ta odluka doneta na osnovu izveštaja nadležnih službi bezbednosti prema kojem je samo tokom današnjeg dana širom Crne Gore oko 1.350 lica prisustvovalo verskim obredima, kao i procene epidemiologa da ti skupovi predstavljaju u ovom trenutku najveći epidemiološki rizik, prenose podgoričke Vijesti.

Kako se navodi, ako je na nekom od verskih skupova samo jedno lice bilo prenosilac Crna Gora se suočava sa nekontrolisanim širenjem virusa.

„Konstatovano je da je sa aspekta higijene, a pogotovo sa epidemiološkog aspekta u ovim okolnostima, izuzetno problematičan deo verskog obreda prikazan danas u medijima u kojima više lica pristupaju simboličnom konzumiraju hrane koristeći isti pribor za jelo (kašičicu)“, navodi se u saopštenju.

NKT je u obrazloženju dodao i da se ne radi o zatvaranju verskih objekata, budući da oni ostaju otvoreni za sveštenike, a da mera obavezuje verske zajednice da obrede i ostale aktivnosti obavljaju bez prisustva građana.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram