Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Bivša obaveštajna analitičarka američke vojske Čelsi Mening se oporavlja u bolnici posle pokušaja da sebi oduzme život, saopštio je njen pravni tim.

Policija je potvrdila da je došlo do „incidenta“ u koji je bila uključena Mening, 32, u zatvoru u Virdžiniji, gde boravi od prošlog maja, prenosi BBC na srpskom.

Mening je pritvorena zbog nepoštovanja suda jer je odbila da svedoči u istrazi o Vikiliksu.

Treba da se pojavi na ročištu ovog petka u gradu Aleksandriji, u državi Virdžinija.

Endi Stepanian, portparol njenog pravnog tima, rekao je da ona i dalje odbija da „učestvuje u tajnom procesu istrage velike porote za koji smatra da je izuzetno podložan zloupotrebi“, piše CNN.

Pročitaj i:

„Njeni današnji postupci dokazuju snagu njenih uverenja, kao i ogromnu štetu koju i dalje trpi usled ‘građanskog’ pritvora“, rekao je Stepanian.

Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

„Došlo je do incidenta danas oko 12:11 sati u aleksandrijskom Zatvoru za odrasle u koji je bila uključena zatvorenica Čelsi Mening“, navodi se u saopštenju Dejne Louhorna, šerifa grada Aleksandrije.

„Naše stručno osoblje je postupilo na adekvatan način i Mening je dobro“, dodaje se u saopštenju.

Mening je 2013. proglašena krivom za špijunažu zbog slanja tajnih vojnih dokumenata Vikiliksu, ali njenu kaznu preinačio je tadašnji američki predsednik Barak Obama.

Odbila je da odgovara na dalja pitanja istražitelja u vezi sa Vikiliksom jer tvrdi da je već svedočila tokom suđenja 2013.

Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Američki tužioci istražuju Vikiliks nekoliko godina. Trenutno zahtevaju izručenje suosnivača Vikiliksa Džulijana Asanža iz Velike Britanije zbog njegove navodne uloge u objavljivanju poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata 2010.

Asanžu, rođenom u Autraliji, prete optužbe za zaveru sa ciljem kompijuterskog napada u Americi.

Broj nacionalne SOS linije za prevenciju suicida u Srbiji je 011 77 77 000 i dostupan je 24 časa dnevno, svakog dana.