Foto: EPA-EFE/Zoltan Mathe

U trenutku kada cela Evropa iščekuje Fajzer vakcinu i Evropska unija najvaljuje da će kupiti 1,8 miliona doza, jedino mađarski premijer Viktor Orban najavio je da Mađari, ipak, neće primati američku, već rusku vakcinu.

Mađarska će dobiti primerke ruske vakcine protiv koronavirusa za deset dana, a preliminarni rezultati pokazuju da je vakcina Sputnjik 92,5 odsto efikasna protiv korone, saopštili su mađarski zvaničnici. Do proleća će Mađarska, kako je trijumfalno najavio Orban, proglasiti pobedu nad pandemijom.

Pročitajte još:

Jasno je da ovde nije reč o tome da Orban bira efikasniju vakcinu, već političku i ideološku stranu – Rusiju umesto Zapada, a Sputnjik V biće simbolična potvrda Orbanove odanosti ruskom lideru.

Sa druge strane, Orbanova odluka je sasvim prirodna u svetlu njegovih odnosa sa EU naspram odnosa sa Putinom.

O tome da je Viktor Orban enfant terrible Evropske unije, a Mađarska zemlja koja uz Poljsku po svemu upadljivo odskače od svega liberalnog i evropskog već je izlišno pričati jer Orban jeste preigrao blok koji mu sada praktični ništa ne može.

Orban je sa Mađarskom uradio ono što Evropa nije mogla ni da sanja – ne da zemlja nije išla napred, već je uporno nazadovala i postajala sve autoritarnija, i EU ne uspeva već godinama da reguliše urušavanje demokratije u jednoj od svojih članica.

Zato je donekle očekivano da Orban i ovog puta tera kontru i ide mimo EU; naspram Zapada i naspram Evrope, ostaje mu samo Rusija. I ruska vakcina.

Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Teško je ne primetiti da je Putin mnogo češće u Budimpešti nego Angela Merkel, a neki strani mediji često njihov odnos opisuju kao istočnu romansu; obojica su prezrivi prema zapadnjačkim liberalnim vrednostima i održavaju posebnu vezu godinama unazad.

Putin je naročito intenzivirao posete Mađarskoj posle izbijanja konflikta u Ukrajini 2014. godine, i politički stručnjaci su ocenili više puta da Putin izvesno Mađarskoj pridaje mnogo više značaja nego što ona realno ima s obzirom na svoju ekonomsku i geopolitičku snagu.

Pročitajte još:

Putin verovatno nije zaboravio da je Orban prvi među Evropljanima koji ga je primio posle aneksije Krima kada je ruski predsednik bio verovatno najnepoželjnija osoba na evropskom tlu. Tako se rodila njihova ljubav. Putin je čak obećavao Orbanu da će ga podučiti džudou.

Činjenica da se Orban odlučio za rusku vakcinu ide u prilog Putinu i na trgovinskom planu. Trgovinski odnosi dve zemlje značajno su se, prema pisanju medija, poboljšali posle 2014. godine, a Putin nastoji da sa pozicije ključnog lidera na prostoju Evroazije i Bliskog istoka utelovi svoj najveći geopolitički san: zonu slobodne trgovine od Portugala do Vladivostoka.

Zapadni mediji njihove susrete uglavnom ocenjuju kao surete dvojice autokrata, ali je bliže istini ono da je njihov odnos simbiotički, takav da koristi i jednom i drugom; Orban vodi politiku realnu politiku jedne male zemlje, kako je pisao Dojče vele, zaglavljene između velikih i moćnih sila kojoj je najmudrije valjda da svakome ponudi ponešto, a Putin, sa druge strane, u Budimpešti može da pokaže kako on i u redovima EU ima svoje saveznike.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare