Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Nakon što je potpredsednica Progresivne alijanse socijalista i demokrata, grupe koja je druga po snazi u Evropskom parlamentu - Kati Piri, rekla da bez temeljnih reformi Srbiji ne treba otvarati nova pregovaračka poglavlja, te da postoji zabrinutost zbog očiglednog širenja populizma koji postoji u Mađarskoj i Poljskoj i na Zapadni Balkan, jasno je da Evropa ne želi da joj se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ponovi Viktor Orban.

Poruka Kati Piri kao članice Evropskog parlamenta bila je jasna:

Foto:Screenshot/Youtube/Medyascope

„Zabrinuta sam kada vidim dešavanja u određenim državama EU, ali i to što se taj populizam širi i nalazi saveznike i na Zapadnom Balkanu. To je borba koja se vodi i unutar EU. Sada se nalazimo u toku jedne od najvažnijih bitki, jer postavlja se pitanje da li možemo da finansiramo vlade koje ne rade u korist građana, u kojima se bogate oni ili njihove kompanije, što se dešava u Poljskoj i Mađarskoj. Ključno je da zemlje kandidati ne skrenu pogled od kvaliteta demokratije“, rekla je Piri uz ocenu da Srbija pati od ozbiljnog manjka demokratije.

Završen Vučićev grejs period 

Spoljnopolitički analitičar Jakša Šćekić smatra da je izjava Piri znak da je završen grejs period koji je Aleksandar Vučić imao u Evropskoj uniji.

Foto: NOVA S

 

„Raniji izveštaji su bili mnogo povoljniji po Vučića, blagonaklono su gledali na ono što se dešava u Srbiji, za razliku od nas koji tu živimo. Međutim, sada je taj grejs period očigledno završen, dobili smo ocenu dva plus i jasno je da EU sada zanima samo vladavina prava i odnosi sa susedima na Zapadnom Balkanu, a tu nemamo nikakav napredak. Poruka Evrope je praktično da jedva izlaze na kraj sa njihovim populističkim liderima kakvi su Orban i Kačinski, ne treba joj da uvozi dodatne, kakav bi mogao biti Vučić“, navodi Šćekić.

Da ove kritike nisu nimalo bezazlene, smatra Šćekić, govori i hitra reakcija Vučića.

„U trenutku kada mora da se pomiri sa tim da karta na koju je sve stavio, a to je Donald Tramp, odlazi i kada ga mediji u Rusiji predstavljaju kao prevrtljivog čoveka, očigledno neće doći ni Putin, ni partijarh Kiril, on prosto mora da se okrene Evropi. Zato poziva na razgovor hrvatskog ambasadora u cilju poboljšanja susedskih odosa, stalno propagira proevropsku politiku, prihvata krivicu na kritike EU, nije još ni formirao vladu, a najavljuje nove izbore… Zašto? Zato što EU neće da toleriše parlament bez opozicije“, smatra Šćekić.

Kritike nisu dovoljne 

Sa druge strane, politički analitičar Boban Stojanović je mišljenja da ove kritike nisu dovoljne i da je potebna oštrija reakcija EU, kao što je nedavno bilo u slučaju Severne Makedonije.

Politikolog Boban Stojanović Foto:Printscreen/Youtube

 

„Iz izjave Piri mogu da izvedem tri zaključka. Prvi je da ovo nije ništa neočekivano, s obzirom da je iz ove alijanse usledila kritika odmah po završetku izbora u Srbiji, kada je izražena zabrinutost oko uslova u kojima su izbori održani, slobode medija i mnogo čega još. Drugo, neotvaranje poglavlja jeste način da utiču na Vučića, ali nedovoljan, jer je ova Vlada samo na papiru proevropska, pa ih to neće preterano zabrinuti. Treće, činjenica je da EU ne želi novog Orbana, ali sa druge strane godinama daje podršku autoritarnom lideru kakav je Vučić i to samo zbog Kosova. Dakle, godinama podržavaju lidera goreg i od Orbana i od Kačinskog“, zaključuje Stojanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare