Mevlut Čavušoglu Foto: EPA-EFE/Michael Sohn / POOL

Turska je neosnovano optužena da ima ulogu u migrantskoj krizi na granici Poljske i Belorusije, poručio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema turskim diplomatskim izvorima, Čavušoglu i poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau razgovarali su u sredu telefonom o migrantskoj krizi na granici Poljske i Belorusije, prenosi „Dejli sabah“.

Turski ministar je tom prilikom naglasio da postoje pokušaji da se Ankara prikaže kao deo problema, dok u realnosti, kako je naveo, nije uključena u to pitanje.

On je izrazio žaljenje zbog „neosnovanih optužbi protiv Turske i aviokompanije „Turkiš erlajns“ (THY) i dodao da Ankara odbacuje takve tvrdnje.

U utorak je turski avioprevoznik demantovao navode da je dopremao migrante u Belorusiju usred krize na granici.

Negirajući „neosnovane“ tvrdnje, avioprevoznik je saopštio da njegovi letovi za Belorusiju ni na koji način ne pomažu ilegalnom imigracionom saobraćaju.

Čavušoglu je takođe u razgovoru podsetio poljskog ministra da javnost mora da bude na pravi način obaveštena o ovakvim navodima i pozvao tehničke timove iz Poljske da dođu u Tursku.

Poljska i Evropska unija optužile su beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da pokušava da uzvrati na sankcije EU namerno pozivajući i usmeravajući migrante ka poljskoj granici.

Zemlje EU koje se graniče sa Belorusijom, Litvanija, Letonija i Poljska, prijavile su dramatičan porast broja ilegalnih prelazaka od avgusta.

NATO i EU smatraju da je pristup Belorusije prema migrantima pokušaj destabilizacije i podrivanja bezbednosti u Uniji.

Prema poslednjim podacima EU, 7.935 ljudi je pokušalo da uđe preko granice Belorusije i EU do sada ove godine, što je drastično više u odnosu na samo 150 prošle godine.

Poljske vlasti su u ponedeljak pojačale zaštitu granice i mobilisale više od 12.000 vojnika, nakon što je velika grupa migranata počela da se kreće ka granici zemlje sa Belorusijom u pratnji beloruske vojske.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)