korona u hrvatskoj
Foto: BETAPHOTO/HINA/POOL/Daniel KASAP/DS

Brzi korona testovi još su nedovoljno tačni, ali imaju primenu u nekim situacijama kad treba brzo uraditi test, izjavio je danas direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje (HZJZ) Krunoslav Capak nakon sastanka koji su on i ministar zdravlja Vili Beroš održali danas s direktorima bolnica.

“Što se tiče testova, razgovarali smo o brzim antivirusnim testovima. Sad dolaze na tržište, ima više proizvođača. Napravljeno je više validacija. Zaključeno je da su još nedovoljno tačni da bi ih koristili, ali imaju primenu u nekim situacijama kad se mora brzo napraviti test, može pružiti pomoć. No, nakon toga potrebno je rezultate potvrditi PCR-om, jer ovi testovi još nisu dovoljno pouzdani,” rekao je Capak, prenosi Jutarnji list.

Kazao je i da u Hrvatska ima 27 laboratorija koji obavljaju dijagnostiku, ali je problem što nedostaje reagenasa i potrošnog materijala.

“Na tome se radi, komunicira se s distributerima i proizvođačima. Registracija daljih laboratorija će biti predmet rasprava. Svi koji traže registraciju, biće provereni panel testom koji će sprovesti HZJZ ili Infektivna klinika,” najavio je Capak nakon sastanka s direktorima bolnica o strategiji i rasporedu bolničkih kapaciteta zbog povećanog broja zaraženih korona virusom i onih koji su hospitalizovani.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)