Foto: EPA-EFE/STRINGER

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak rekao je danas da su dobili informaciju o maskama koje navodno uništavaju koronavirus, njegovi asistenti pokušali su da pronađu literaturu, ali da podataka o tome nema. Masku koja sama od sebe uništava virus napravili su izraelski naučnici pomoću tehnologije za izradu zavoja i druge vojne opreme a njena specifičnost je u tome da joj se efikasnost ne smanjuje sa vremenom. Odlična je za lekare, ali i za sve ljude koji žele da se zaštite od koronavirusa.

„Bitno je reći da je svaka takva zaštitna maska koja se deklariše da je virucidna treba da prođe ispitivanja. Za sada nemamo potvrdu i ne bih da ih preporučujem“, kazao je Capak za hrvatsku RTL.

Dodao je da su od HALMED-a, Agencije za medicinsku opremu, tražili informacije o tim maskama.

U Hrvatsku je stigla pošiljka sa 128.000 maski koje, kako se navodi, same „ubijaju“ koronavirus, a osmislili su je izraelski naučnici,

Maske su distribuirane u apoteke, koje će ih prodavati za oko 40 kuna, preneo je hrvatski portal 24sata.

Iz uvozne firme Rinigard kažu da je ovo tek prva u nizu nabavki i da očekuju narudžbine iz Srbije, Mađarske, Austrije i Švajcarske, koje su se već, kako se navodi, pokazale zainteresovanost za kupovinu na veliko.

Cena će zavisiti od količine narudžbine i verovatno će se u budućnosti menjati.

Inaše, zaštitna maska koja sama od sebe uništava virus, izraelski naučnici napravili su pomoću tehnologije za izradu zavoja i druge vojne opreme, a specifičnost maske leži u činjenici da se njena efektnost ne smanjuje s vremenom. Odlična je za lekare, ali i za sve ljude koji žele da se zaštite od koronavirusa.

Maska se izgledom ne razlikuje od klasičnih hirurških maski za lice, ali prilikom izrade u materijal se stavlja bakar oksid sa antivirusnim i antibakterijskim svojstvima.

Maska se može koristiti višekratno, dok se fizički ne uništi, ne polije vodom ili se značajno ne zaprlja. Uz svakodnevno nošenje može se koristiti i do mesec dana. Maska se u kontinuitetu može nositi do tri sata, a potom je treba skinuti, odložiti na ravnu površinu i ostaviti 40 minuta kako bi svojstva materijala neutralisala patogene.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar