Kiril Petkov i Bojko Borisov
Kiril Petkov i Bojko Borisov Foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP / Profimedia

Bugarski premijer Kiril Petkov kritikovao je puštanje iz pritvora bivšeg premijera i lidera stranke GERB Bojka Borisova rekavši da u Bugarskoj nema nezavisnog tužilaštva.

„Ponovo smo suočeni sa potpunom sabotažom tužilaštva Republike Bugarske, na čelu sa gospodinom Ivanom Geševom“, rekao je Petkov, prenela je bugarska agencija BTA.Petkov i ministar unutrašnjih poslova Bojko Raškov održali su sinoć vanrednu konferenciju za novinare u Savetu ministara da bi komentarisali pritvor Borisova i kasnije oslobađanje.

„Prikrivaju se dokumenti koji bi doveli do optužbi, do kojih lako možemo doći. Prekrivaju se i ignorišu i informacije kako bi se sprečila zakonita istraga“, rekao je premijer posle puštanja iz pritvora Borisova.

Bivši premijer Bojko Borisov priveden je zajedno sa bivšim ministrom finansija Vladislavom Goranovim i svojom savetnicom za medije Sevdalinom Arnaudovom, u četvrtak uveče, a pušteni su dan kasnije.

Nakon puštanja na slobodu, tužilaštvo je saopštilo da nemaju dovoljno informacija za podizanje optužnice protiv njih.

Petkov je rekao da tužilaštvo ometa rad svakog ko pokuša da se uhvati u koštac sa korupcijom u Bugarskoj.

PROČITAJTE JOŠ:

„Postoji ozbiljan problem za (bugarsko) tužilaštvo, a to je što Evropsko javno tužilaštvo (EEPO) radi na ovom slučaju. Dok se činjenice obično prikrivaju, a bugarska javnost ostaje nesposobna da vidi šta se dešava, sada postoji paralelna evropska struktura kojoj više verujemo“, rekao je Petkov.

On je istakao da Bugarska neće više biti zarobljena država i da će učiniti sve „da postane normalna evropska država“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar