Rumen Radev i Vladimir Putin Foto: YURI KOCHETKOV / AFP / Profimedia

Ukrajina je kritikovala bugarskog predsednika Rumena Radeva zbog njegovih izjava da je Kijev kriv za rat koji je u toku i da isporuka oružja Ukrajini samo produžava sukob.

Ambasada Ukrajine u Sofiji saopštila je u subotu da Kijev čini sve moguće napore da uspostavi mir i odbacila je tvrdnju Radeva da isporuka oružja Ukrajini podstiče i produžava rat. Ambasada je istakla da okrivljavanje Ukrajine za rat, što je učinio bugarski predsednik, predstavlja deo ruske propagande i hibridnog ratovanja u Evropi.

U saopštenju ambasade se tvrdi da obezbeđivanje odbrambenih sredstava Ukrajini ne dovodi do povećanja broja žrtava, već znači, kako se navodi, da se može spasiti više života, preneo je AP.

Foto: Belga / ddp USA / Profimedia, Sergei Savostyanov / Sputnik / Profimedia, Pool /Ukrainian Presidentia / Zuma Press / Profimedia

Radev je rekao novinarima u petak, tokom konferencije za novinare na kojoj je govorio o nedavnom samitu NATO-a, da želi „da jasno stavi do znanja da Ukrajina insistira na vođenju ovoga rata“.

POGLEDAJTE JOŠ:

Radev je istakao da treba da bude jasno da račun za to plaća cela Evropa. Bugarski premijer Nikolaj Denkov okrivio je u petak za rat u Ukrajini Rusiju i ruskog predsednika Vladimira Putina nakon što je Radev za sukob okrivio Kijev.

Denkov je rekao da je najbrži način da se zaustavi rat u Ukrajini da Putin pozove ruske trupe da se povuku sa ukrajinskih teritorija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare