Omikron novi soj Kovida-19 omicron
Omikron novi soj Kovida-19 ilustracija Foto:Shutterstock

Podvarijanta omikrona koja bi, prema nekim istraživanjima, mogla biti zaraznija od originalne varijante koronavirusa, otkrivena je u 57 zemalja, objavila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO), prenosi Hina.

PROČITAJTE JOŠ:

Varijanta koronavirusa omikron, koja se brzo širi i mutira, postala je dominantna varijanta u svetu otkako je prvi put otkrivena na jugu Afrike pre deset nedelja, prenosi Jutarnji list.

Svetska zdravstvena organizacija u nedeljnom epidemiološkom biltenu objašnjava da ta varijanta, koja predstavlja 93 odsto svih uzoraka koronavirusa prikupljenih tokom proteklog meseca, ima nekoliko podvarijanti: BA.1, BA.1.1, BA.2 i BA.3.

Podvarijante BA.1 i BA.1.1, prve identificirane verzije, danas čine više od 96 odsto sekvenci omikrona unesenih u svetsku bazu podataka GISAID.

No, primećeno je i očito povećanje broja slučajeva podvarijante BA.2, koja nosi više različitih mutacija od originalne verzije, posebno na spajk proteinu na površini virusa nužnom za prodor u ljudske ćelije.

„Sekvence označene kao BA.2 do danas je u GISAID unelo 57 zemalja“, naglašava SZO, dodajući da u nekim zemljama ta podvarijanta sada čini više od polovine sekvenci omikrona.

SZO je saopštio da se za sada malo zna o razlikama među podvarijantama te poziva da se sprovedu istraživanja o karakteristikama virusa, posebno njegovoj zaraznosti, sposobnostima izbegavanja proteina imunološkog sistema i njegove virulentnosti.

Nekoliko najnovijih studija pokazalo je da je podvarijanta BA.2 zaraznija od originalnog omikrona.

Maria Van Kerkhove, jedna od glavnih stručnjakinja SZO-a za kovid, izjavila je u utorak novinarima da još ima malo informacija o podvarijantama, ali da neki početni podaci pokazuju da BA.2 ima „blago povećanu stopu rasta u odnosu na BA.1“.

Omikron uglavnom izaziva blaže oblike bolesti od prethodnih varijanti koronavirusa, a Van Kerkhove je izjavila da do sada ništa nije pokazalo ni da bi podvarijanta BA.2 bila opasnija.

BONUS VIDEO: Omikron – Novi soj pred vratima


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar