Foto: DENIS LOVROVIC / AFP / Profimedia

Nakon što su u Sloveniji u četvrtak potvrđena dva slučaja nove podvarijante omikron virusa, nazvane BA.2, iz Ministarstva zdravstva stiže potvrda da je podvarijanta otkrivena i u Hrvatskoj.

“Trenutno je potvrđeno pet slučajeva podvarijantom omikrona BA.2. U tijeku je epidemiološka obrada zaraženih kao i bliskih kontakata te će se po prikupljanju svih relevnatnih informacija izvestiti javnost”, rekao je ministar Vili Beroš za N1.

Spomenuta podvarijanta pre toga već je zabeležena u Danskoj i njene karakteristike još nisu istražene i jasne, ali po nekim podacima još je zaraznija od ranijih sojeva, ali ne izaziva jače simptome, preneli su slovenski mediji.

POGLEDAJTE JOŠ:

Podvrstom BA.2 u Velikoj Britaniji se u prvih deset dana januara zarazilo najmanje 400 ljudi. Postojanje nove podvrste već je dokazano u više od 40 zemalja. Popis PANGO navodi da je 79 posto dosad dokazanih infekcija ovim sojem potvrđeno u Danskoj. Nakon toga slede Velika Britanija (6%), Indija (5%), Švedska (2%) i Singapur (2%).

Brzo širenje ove podvrste ukazuje na to da bi ona mogla biti još zaraznija nego prva varijanta soja omikron BA.1. Britanska zdravstvena ustanova UK Health Security Agency (UKHSA) svrstala je BA.2 među “sojeve koji se posmatraju”.

BONUS VIDEO Omikron – novi soj pred vratima

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar