Foto: REUTERS/Christian Mang, REUTERS/Isabel Infantes, EPA-EFE/ANA-MPA, REUTERS/Nicolas Economou/File Photo/File Photo

Vrućina i požari i u subotu predstavljaju veliki problem za stanovnike Grčke, gde se vatrogasci bore da ugase veće i manje požare dok se u većem delu zemlje očekuju temperature i do 40 stepeni Celzijusa.

Veliki požar i dalje hara nacionalnim parkom Dadia, blizu granice s Turskom. Reč je o jednom od najvećih šumskih područja u jugoistočnoj Evropi.

Drugi veliki požar besni na južnoj strani ostrva Lezbosa. Snage civilne obrane naredile su evakuaciju stanovnika sela Vatera. Na Lezbos su poslane dodatne vatrogasne službe sa kopna da bi pomogle u gašenju.

Grčki državni radio javlja da manji požari gore i na poluostrvu Peloponez. Po informacijama pripadnika civilne zaštite u borbi protiv vatrene stihije na raznim područjima u Grčkoj učestvuje većina od 86 grčkih protivpožarnih aviona i helikoptera, prenosi Jutarnji list.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema prognozama suša i visoke temperature će u idućih nekoliko dana zahvatiti gotovo sve delove Grčke, stvarajući „savršenu pozadinu“ za nove požare, upozorili su grčki meteorolozi.

U središnjem delu Grčke temperature su u subotu već u ranim jutarnjim satima iznosile i do 38 stepeni Celzijusa, a termometri bi u poslepodnevnim satima u nekim delovima zemlje mogli pokazivati ​​vrednosti više od 40 stepeni, upozorio je grčki meteorološki zavod.

Početkom sledeće nedelje u Grčkoj se očekuju još više temperature, a meteorolozi kažu da bi nezapamćeni talas vrućina trebao da potraje do početka avgusta.

BONUS VIDEO: Vetar ometa gašenje požara u okolini Atine

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar