Požar u Sloveniji Foto:SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Hrvatska je danas ponovno poslala avion kanader i helikopter za pomoć slovenačkim snagama u gašenju požara na području Renškog Vrha u blizini Nove Gorice, saopštilo je Ministarstvo obrane Hrvatske.

U gašenje aktivnog požara na slovenačkom Krasu četvrti dan zaredom poslati su protivpožarni avioni iz sastava Protivtpožarnih namenski organovanih snaga hrvatske vojske, kanader CL-415 i helikopter Mi-8 MTV, prenela je Hina.

„To je potvrda spremnosti naših protivpožarnih snaga, obučenosti pilota i njihove veštine u izuzetno zahtevnim uslovima, gde zajedno s vatrogascima i vazdušnim snagama drugih zemalja pomažu u zaustavljanju širenja vatre“, poručio je ministar obrane Mario Banožić.

Požar u Sloveniji Foto:SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Sloveniji je pružena pomoć na zahtev koji je upućen preko Mehanizma EU za civilnu zaštitu, prenosi Tanjug.

Evakuisano 10 sela, smirivanje tek iduće nedelje

Na terenu je u noći na subotu oko 800 vatrogasaca “držalo liniju” fronta požara i gasilo “manja žarišta”, rekao je medijima Stanko Močnik, vođa vatrogasne intervencije, koji upozorava da su vatrogasci već vrlo iscrpljeni.

PROČITAJTE JOŠ:

Zbog gustog dima na području požara noć u svojim domovima nisu proveli stanovnici 10 sela koja su preventivno evakuisana, a požar se od jutros gasi sa do sada najvećim kapacitetima iz vazduha koji su na raspolaganju, prenosi Index.hr.

Od jutarnjih sati u gašenju učestvuje 11 helikoptera.

Zapovednik slovenačke civilne zaštite Srečko Šestan upozorio je da je najbolje vreme za gašenje u ranim jutarnjim satima jer se oko 11 sati obično promeni situacija jer vetar promeni smer, što se pokazalo i u petak, kad se južni vetar preokrenuo u jaču buru.

Slovenački mediji prenose najave meteorologa da bi jače vrućine na području gde bukti požar mogle da počnu da se smanjuju iduće nedelje, oko utorka, što bi znatno promenilo sada tešku situaciju koja traje već sedmi dan.

BONUS VIDEO: Toplotni talas izazvao niz požara u Londonu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar