Foto: Shutterstock

Broj dece mlađe od 15 godina koja su umrla od streptokoka A u Velikoj Britaniji porastao je na 15, objavila je britanska zdravstvena agencija za bezbednost.

Novi podaci za Englesku pokazuju da je broj umrlih od septembra porastao na 13, dok su druga dva smrtna slučaja zabeležena u Velsu i Severnoj Irskoj.

Bolesti uzrokovane Streptokokom A uključuju šarlah, streptokokno grlo i kožnu infekciju impetigo. No, iako je većina infekcija blaga, bakterije mogu evoluirati u po život opasnu bolest koja se naziva invazivna streptokokna bolest grupe A.

Od septembra, UKHSA je saopštila da su zabeležene 652 prijave invazivnog oblika bolesti, što je više nego u istom periodu u poslednjih pet godina, dok je u ovoj sezoni infekcija streptokokom zabeleženo 85 invanzivnih slučajeva kod dece uzrasta od jedne do četiri godine.

Zabeleženo je i 60 slučajeva kod dece uzrasta od pet do devet godina, a od septembra, u Engleskoj je prijavljeno 60 smrtnih slučajeva u svim starosnim grupama.

Smatra se da je porast infekcija uzrokovan velikim količinama bakterija i povećanim društvenim mešanjem, a trenutno nema dokaza da kruži novi soj.

„Obavezno razgovarajte sa zdravstvenim radnikom ako se Vašem detetu stanje pogorša nakon napada šarlaha, upale grla ili respiratorne infekcije – pazite na znakove kao što su groznica koja ne pada, dehidracija, ekstremni umor i otežano disanje“, upozorio je doktor Kolin Braun.

Dok je ministar zdravlja Stiv Barkli rekao da nema nedostatka lekova, farmaceuti su se žalili na nedostatak antibiotika, uključujući tečnu verziju penicilina, koji se često daje djeci.

Nacionalna apotekarska asocijacija je ukazala na „nedostatke“ u lancu snabdevanja tečnim penicilinom, dok je Udruženje nezavisnih apotekara kazalo da se farmaceuti bore da nabave sve što im je potrebno, prenosi Skaj njuz.

***

BONUS VIDEO: Incident u Britaniji: Muškarac gađao jajima kralja Čarlsa i kraljicu Kamilu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar