Foto: Instagram/navalny

Velika Britanija pozvala je Rusiju da odgovori na pitanja u vezi s trovanjem opozicionara Alekseja Navaljnog pošto je, kako navode, gotovo izvesno da ga su ruske obaveštajne službe otrovale nervnim otrovom novičok.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab rekao je u Vašingtonu, na sastanku s američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, da „ruska vlada ima obavezu da objasni šta se dogodilo Navaljnom“.

Pročitajte još:

Za nas je upotreba hemijskog oružja „neprihvatljiva“ i veoma je teško videti bilo koje prihvatljivo alternativno objašnjenje u odnosu na ono da su (napad na Navaljnog) izvele ruske obaveštajne službe, rekao je Rab.

Navaljni je pre dva dana objavio na Instagramu fotografiju iz berlinske bolnice i naveo da sada može samostalno da diše.

Najveći protivnik predsednika Rusije Vladimira Putina prebačen je avionom u Berlin 20. avgusta, nekoliko dana pošto mu je pozlilo na letu za Moskvu. Prvobitno je bio odveden u bolnicu u sibirskom gradu Omsku.

Nemačka je navela da su laboratorijski testovi u tri države utvrdili da je Navaljni otrovan nervnim agensom „novičok“, posle čega su zapadne vlade tražile objašnjenje od Rusije.

Moskva odbacuje optužbe kao neosnovane.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare