FOTO: EPA-EFE/ANDY RAIN, Shutterstock

Iako je na mestu premijera Velike Britanije provela svega šest nedelja, Liz Tras će i dalje moći da od države traži 115.000 funti, odnosno oko 132.000 evra godišnje naknade, rezervisane za bivše premijere.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva odobrava godišnju naknadu troškova svim bivšim premijerima, koja je namenjena da im se vrate troškovi potrošeni dok su obavljali javne dužnosti u toj ulozi.

Da biste imali pravo na dodatak, morate samo biti bivši premijer, što znači da je Tras kvalifikovana za ovu naknadu uprkos tome što je premijer s najkraćim radnim stažem u istoriji nacije.

Ona će primati naknadu svake godine do kraja života. Naknada iznosi 115.000 funti od 2011. i ostaje ista i za 2022-2023. godinu. Pored toga, Tras ima pravo na penziju do 10 odsto od 115,000 funti dodatka.

Tras će tako postati tek šesti britanksi premijer koji će primiti ovu naknadu, koju je 1991. godine uveo bivši premijer Džon Mejdžor nakon ostavke Margaret Tačer.

Podsetimo, Tras je danas dala ostavku nakon burnih šest nedelja na funkciji, uključujući ekonomsku krizu podstaknutu nizom promena koje je napravila njena vlada.

Trasova je govoreći ispred Dauning strita rekla da nije bila u mogućnosti da izvrši mandat na koji je izabrana i da će napustiti tu poziciju nakon što njen naslednik bude izabran u Konzervativnoj stranci. Ona je dodala da će proces biti okončan u roku od nedelju dana.

***

BONUS VIDEO: Živić: Šta spaja novu britansku premijerku sa Margaret Tačer?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare