Anders Bering Brejvik
Anders Bering Brejvik Foto:EPA-EFE/OLE BERG-RUSTEN

Norveški ultradesničar Anders Bering Brejvik koji je 2011. godine ubio 77 osoba, ponovo tuži norvešku vladu sa željom da okonča boravak u zatvorskoj samici, preneli su danas norveški mediji.

Brejvik je u samici od osude 2012. godine i nije u kontaktu sa drugim zatvorenicima tokom izdržavanja kazne, rekao je advokat Listen Storvik, prenosi AP.

On je za norvešku agenciju NTB rekao da je Brejvik početkom godine prebačen iz jednog u drugi zatvor ali da, kako kaže, nije napravljen pomak po pitanju kontakata sa drugim zatvorenicima.

PROČITAJTE JOŠ:

„Nema kontakt ni sa kim osim sa zatvorskim čuvarima“, rekao je Storvik dodajući da to predstavlja kršenje ljudskih prava.

Sud je u poslednjoj odluci zimus zaključio da Brejvik mora da ostane u zatvoru, jer i dalje predstavlja potencijalnu pretnju i postoji „očigledan rizik“ da bi mogao da se vrati ponašanju koje ga je navelo da počini masakr pre 11 godina kada je ubio 77 ljudi na letnjem kampu.

Brejvik izdražva maskimalnu zatvorsku kaznu od 21 godine, a 2016. je već uspešno tužio norvešku vladu zbog kršenja ljudskih prava žaleći se na izolaciju od drugih zatvorenika, česte pretrese ćelije, kvalitet zatvorske hrane i drugo.

BONUS VIDEO: Život i smrt Pabla Eskobara kralja kokaina

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Svi komentari (0)