Foto: Handout / AFP / Ministry of Defence of the Russian/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia/Shutterstock

Prema poslednjim informacijama, pet najskupljih vojnih gubitaka ruskog predsednika Vladimira Putina tokom invazije na Ukrajinu koštalo ga je ovu zemlju od milijardu dolara.

Računica Forbsa je pokazala da je uništenje krstarice Moskva, komandnog broda ruske Crnomorske flote vredne 750 miliona dolara, koji je potonuo u aprilu, najbolniji i najveći gubitak ruske vojske.

Podsetimo, Ukrajina tvrdi da je ispalila raketu i potopila brod, a Rusija je tvrdila da je požar na brodu doveo do uništenja krstarice.

Krstarica Moskva, ratni, vojni brod Moska
Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Ostala četiri najveća ruska gubitka su avion Iljušin IL-76 od 86 miliona dolara, jurišni amfibijski brod Saratov od 75 miliona dolara, avion Su-30SM od 50 miliona dolara i avion Su-34 od 40 miliona dolara. Ukupan iznos premašuje cifru od milijardu dolara.

Forbs je izračunao i da je od početka rata 24. februara do 24. avgusta, za tačno pola godine ratnih sukoba, Rusija izgubila 12.142 komada opreme u vrednosti od 16,56 milijardi dolara. U ukupnu količinu, kako je istaknuto, nisu uključene ruske rakete.

Činjenica da je sreda, datum kada je Ukrajina obeležila Dan nezavisnosti, bila i polugodišnjica sukoba, velika je prekretnica u očekivanjima, jer su mnogi verovali da će invazija rezultirati brzom ruskom pobedom.

Pročitajte još:

„Znaci napetosti“

Ali poslednjih nedelja, Ukrajina je koristila oružje koje je isporučio Zapad, uključujući američke moćne artiljerijsko-raketne sisteme visoke pokretljivosti HIMARS, za izvođenje uspešnih napada na ruske ciljeve.

Dok Ukrajina vidi određeni uspeh, Moskva navodno sprovodi prinudno regrutovanje kako bi popunila rupe u svojim redovima, a takođe nudi novčane podsticaje trenutnim vojnicima kako bi ih motivisala da se bore.

Penzionisani američki general Beri Mekefri nedavno je izjavio da Putin „nema ideju“ kako će se razvijati sukob i da će se ratna situacija po njega ubrzano pogoršati.

Takođe je naveo da je Putinova vojska potpuno operativno zaglavljena, dok Rusija u celini „pokazuje znake ozbiljne tenzije zbog rastućih vojnih gubitaka i ekonomske izolacije“.

Suprotno Mekefrijevoj proceni, Kremlj nastavlja da izražava uverenje u svoju sposobnost i tvrdi da će uspeti u onome što Moskva naziva „specijalnom vojnom operacijom“.

Ivan Nečajev, zamenik direktora Odeljenja za informisanje i štampu ruskog ministarstva spoljnih poslova, rekao je da će ciljevi zemlje u Ukrajini biti ostvareni.

Tek kada (ciljevi Rusije) budu ostvareni, biće moguće garantovati mir, stabilnost i bezbednost u regionu“, rekao je Nečajev.

Sa druge strane, nije jasno koliki su gubici ukrajinske vojne opreme u poređenju sa ruskim. Istraživačka služba Kongresa navela je izveštaju krajem juna da je ukrajinski brigadni general Vladimir Karpenko procenio da su neke jedinice ukrajinskih oružanih snaga izgubile do polovine svoje opreme.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO Izložba uništenih ruskih oklopnih vozila u centru Kijeva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram