Foto:Sergii Kharchenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial ;Ilya Pitalev / SputnikProfimedia;

Jedna četvrtina Rusa prestala je da gleda državne TV kanale jer im je dosadila proratna propaganda Vladimira Putina, pokazalo je novo istraživanje.

Istraživanje nezavisnog centra za ispitivanje javnog mnjenja Rosmir pokazalo je da samo 65 odsto Rusa gleda TV stanice kojima upravlja Kremlj, za razliku od 86 odsto koliko ih je gledalo na početku Putinove invazije na Ukrajinu, piše Moskov tajms.

Ruski državni TV kanali – poput Russia 1 i NT TV – već mesecima pumpaju proratnu propagandu i prete da će nuklearnim oružjem izbrisati s lica zemlje svaku naciju koja podržava Ukrajinu, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Francusku i Nemačku, prenosi Jutarnji list.

Među najistaknutijim državnim TV propagandistima je Vladimir Solovjov, poznat kao ‘Putinov trbuhozborac‘, koji je besramno optužio Ukrajinu za insceniranje zločina kako bi osigurala veću vojnu pomoć Zapada i pretio nuklearnim napadom na evropske prestonice.

Ukrajina Rusija rat Foto:SOPA Images / Sipa Press / Profimedia/Tanjug/Alexey Maishev, Sputnik, Kremlin via AP/Ukraine Presidents Office / Alamy / Alamy / Profimedia

Ali nemilosrdna proratna propaganda dosadila je i običnim Rusima koji su sve više razočarani Putinovim ratom, pa četvrtina gledalaca sada prelazi na druge TV kanale.

Ankete takođe pokazuju da samo 55 odsto Rusa podržava invaziju, u poređenju sa 66 odsto pre nekoliko meseci.

Kremlj se oslanja na državne ruske TV kanale za širenje dezinformacija kako bi potpirio rat u Ukrajini. U subotu je državna TV stanica Raša tudej tvrdila da su ruske trupe ‘otrovane u hemijskom napadu u Ukrajini‘, što je izazvalo strah da će Moskva nastojati da opravda upotrebu hemijskog oružja u toj zemlji. Kijev je uzvratio i kazao da su vojnici možda jeli kontaminirano meso.

U junu je propagandista Solovjov besramno optužio Ukrajinu da je organizovala bombaški napad na sopstveni tržni centar kako bi osigurala veću vojnu pomoć Zapada. Solovjov je bez srama rekao da Ukrajinci ‘koriste uvek isti trik‘ kada im treba dodatna vojna pomoć – ‘počnu da vrište‘.

Ali u stvarnosti, to je zaista bio ruski raketni napad na prepuni tržni centar u središnjoj Ukrajini pri čemu je ubijeno najmanje 18 ljudi. Taj su napad na sastanku u Nemačkoj zvaničnici G7 nazvali ‘ratnim zločinom‘.

Foto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia, EPA/EFE

Tržni centar Amstor napadnut je u junu za vreme najveće gužve dok je u njemu bilo najmanje 1.000 ljudi. Kako navodi Kijev, Rusi su ispalili dve navođene rakete AS-4 iz sovjetskog doba koje su izvorno dizajnirane za uništavanje američkih nosača aviona.

Ali Solovjov je besramno tvrdio da je sve to laž i da je Ukrajina inscenirala bombardiranje i ubila svoje građane.

PROČITAJTE JOŠ:

Putin je u martu potpisao zakon kojim se izriče zatvorska kazna do 15 godina za namerno širenje ‘lažnih‘ vesti o ruskoj vojsci ili Putinovoj invaziji.

U retkom iskazivanju neslaganja s Putinovim potezima, novinarka ruske državne televizije Marina Ovsjanikova upala je u martu u studio Prvog kanala – najgledanije informativne emisije u Rusiji – s plakatom na kojem je pisalo: ‘Ovde vas lažu‘ i ‘Zaustavite rat!‘

Uhapšena je i optužena prema zakonu koji je Putin potpisao, a koji kažnjava bilo kakve izjave protiv ruske vojske. Ovsjanikova bi mogla da završi u zatvoru na 15 godina. Pomoću ovog zakona, Putin je naterao nezavisne medijske kuće da šire rusku propagandu, rat nazivaju ‘specijalnom vojnom operacijom‘ i poriču masovne ruske žrtve i ratne zločine.

BONUS VIDEO: Vladimir Putin se uporedio sa Petrom Velikim

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Svi komentari (1)