Endru i Kris Kuomo, braća Kuomo
Endru i Kris Kuomo Foto: EPA-EFE/MARY ALTAFFER/EPA/Justin Sullivan

Guverner Njujorka Endru Kuomo ponovo se našao u centru pažnje. Sa svih strana ga pozivaju da podnese ostavku na fuknciju zbog optužbi za seksualno zlostavljanje sedam žena, što je on negirao. Kuomo je na ove pozive poručio da neće podneti ostavku na funkciju. Sada je ponovo u fokus došla i njegova porodica, posebno njegov brat koji se takođe bavi javnim poslom i veoma je uspešan, a i za njega su se vezivali skandali.

PROČITAJTE JOŠ:

Izveštaj komisije

Pozivi na ostavku su ponovo usledili nakon što je specijalna komisija forirana u Njujorku utvrdila da je Kuomo seksualno zlostavljao, uznemiraovao i nedolično se ponašao prema bivšim i sadašnjim zaposlenima. Komisija je navela i da postoji „toksično radno okruženje“ u Kuomovoj administraciji.

Lindzi Bojlan, nekadašnja zvaničnica za ekonomski razvoj, ispričala je kako joj je guverner tražio da igraju „strip poker“ u avionu. Šarlot Benet, koja je obavljala fukciju izvršne asistentkinje, rekla je da joj je guverner uputio neprijatne komentare.

Još jedna asistentkinja ispričala je da joj je Kuomo zavukao ruku ispod njene bluze i dodirivao je po grudima, dok su bili sami u kancelariji.

I Kuomov brat se spominje u izveštaju

Ne postoji takav odnos u policiji ili medijima: dvojica braće, jedan upravlja četvrtom najvećom državom u SAD, a drugi je voditelj jedne od najistaknutijih emisija na kablovskoj televiziji. Obojica su pod svetlima reflektora.

U izveštaju u kojem se spominje nedolično ponašanje Endrua Kuooma, opisana je i uloga Krisa Kuoma. On važi sa ozbiljnog voditelja koji postavlja ozbiljna novinarska pitanja, ali za sada odbija da govori o svom bratu. U utorak uveče u svojoj emisiji „Kuomo prajm tajm“ nije spomenuo skandal svog brata.

Međutim drugi pričaj u otome. Politčika oluja oko guvernera nema nameru da stane. CNN-onovo izveštavanje o guverneru bilo je oštro čitavo popodne i uveče.

Može li Kris Kuomo da vodi emisiju kao da se ništa nije desilo, dok je povezan sa jednom od najvećih priča u politici trenutno u SAD-u? Uprava CNN je rekla „DA“ u utorak, ostavivši ga u eteru.

Pojedine kolege su podržale Krisa, istaknuvši da niko ne bira svoju porodicu, a drugi su bili kritični prema odluci kompanije da ga ne disciplinuje zbog njegove uloga u skandalu.

To je zbog uloga Krisa Kuoma koji je savetovao svog brata, pa je čak i blisko sarađivao sa nekim članovima višeg osoblja svog brata. Posebno je bio aktivan krajem februara dok su razvijale teme i stragetije kada su se pojavile optužbe protiv guvernera, o čemu svedoče poruke koje su objavili istražitelji njujorškog državnog tužioca.

U maju je Kris priznao da je imao „neprikladne“ razgovore o strategiji sa svojim bratom. Izveštaj glavnog tužoca od utorka nagovestio je dubinu konsultacija o strategiji.

Portparolka CNN odbila je u utorak da daje dodatne komentare o ovoj situaciji. Kris je nekoliko puta spomenut u izveštaju komisije.

Ljudi koji slušaju emisiju voditelja CNN čuli su njegovo mišljenje o bratu proteklih nedelja. U eteru je neka zvučao previše zaštitnički nastrojen prema svom bratu i ogorčen zbog političkog rata.

Ko je Kris Kuomo?

Kris Kuomo je najmlađe dete Marija i Matilde i voditelj na CNN-u. Endru, koji je 13 godina stariji, mu je više kao otac nego kao brat. Kris je prošle godine dugo bolovao od korone i svoju borbu sa ovom bolešću dokumentovao je snimajući svoj šou u podrumu kuće. Oženjen je Kristinom Griven, bivšom glavnom i odgovornom urednicom magazina Menhetn i Bič i osnivačem magazina Pjurist.

Skandal sa kovid testovima

Endru Kuomo, guverner američke savezne države Njujork, omogućio je članovima svoje porodice, kao i svojim prijateljima, pristup testovima na koronavirus. To se dešavala u vreme kada većina građana nije imala pristup tim testovima u prvim danima pandemije, prenosi Gardijan.

U martu 2020. godine, guverner Njujorka je omogućavao pristup testovima – u nekim slučajeima su to bila ponovljena testiranja – svom bratu Krisu Kuomu koji radi za CNN, sestri, majci, većem broju vladnih zvaničnika i njihovim suprugama, državnim zakonodavcima i drugim prijateljima iz administracije, prenosi Albani Tajms Junion, koji je prvi izveštavao o tome.

Doktor je došao u kuću Krisa Kuoma u Hemptonsu da uzme uzorke od njega i njegove porodice, izvestio je Vašington post, a državni lekari su, kako se izveštava, poslati da testiraju direktore lučke uprave i podzemne železnice.

Ova vest je samo jedna u moru štetnih otkrića koja se u poslednje vreme vezuju za Endrua Kuoma, prenosi Gardijan.

„Kuomo mora da ode“

Na naslovnim stranama novina u Njujorku, mediji poručuju Kuomu da je „vreme da ode“. U jedno uvodniku stoji: „Ponavljavno poziv koji smo uputili početkom marta – da zbog dobre uprave i dostojanstva žena svuda, Kuomo mora da napusti kancelariju. Sada kažemom da mora odmah da ode“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)