Foto: EPA-EFE/Peter Foley

Endru Kuomo, guverner američke savezne države Njujork, omogućio je članovima svoje porodice, kao i svojim prijateljima, pristup testovima na koronavirus. To se dešavala u vreme kada većina građana nije imala pristup tim testovima u prvim danima pandemije, prenosi Gardijan.

PROČITAJTE JOŠ:

U martu 2020. godine, guverner Njujorka je omogućavao pristup testovima – u nekim slučajeima su to bila ponovljena testiranja – svom bratu Krisu Kuomu koji radi za CNN, sestri, majci, većem broju vladnih zvaničnika i njihovim suprugama, državnim zakonodavcima i drugim prijateljima iz administracije, prenosi Albani Tajms Junion, koji je prvi izveštavao o tome.

Doktor je došao u kuću Krisa Kuoma u Hemptonsu da uzme uzorke od njega i njegove porodice, izvestio je Vašington post, a državni lekari su, kako se izveštava, poslati da testiraju direktore lučke uprave i podzemne železnice.

Ova vest je samo jedna u moru štetnih otkrića koja se u poslednje vreme vezuju za Endrua Kuoma, prenosi Gardijan.

On se suočava sa istragom povodom navodnog prikrivanja smrtnih slučajeva u staračkom domu i zbog slučajeva navodnog seksualnog uznemiravanja koji uključuju njegovo bivše osoblje.

Krisu Kuomu je dijagnostikovan kovid-19 krajem marta 2020. godine. Tokom i nakon bolesti, dok je i dalje vodio emisiju iz kućnog studija, više puta je ugustio guvenera.

CNN je u sredu branio svog voditelja Krisa Kuoma.

„Nije iznenađujuće što je u najranijim danima pandemije, kada je pokazao simptome i bio zabranut zbog širenja virusa, da se obratio za savet i pomoć svima, kao što bi to učinilo svako ljudsko biće“, rekla je mreža.

Portparol guvernera je rekao da je izveštaj Albani Tajms Juniona bio „neiskren napor da se drugačije predstavi prošlost“.

Državni tužilac u Njujorku istražuje napore Kuomove administracije da se prikrije broj smrtnih slučajeva u staračkim domovima koji su uzrokovani kovidom-19.

Povećavanje skandala oko Kuoma dovelo je do toga da je svaki visokopozicionirani demokrata u državi zatražio njegovu ostavku. On je rekao da neće podneti ostavku, ali ako uspe da odluži ovaj mandat do kraja, očekuje se da povuče svoje planove da se kandiduje za četvrti mandat 2022. godine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram