Boris Džonson Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Britanski premijer Boris Džonson uputio je danas izvinjenje nakon što je istražiteljka zaključila da su žurke kojima je prisustvovao u sedištu vlade u vreme oštrih mera protiv korona virusa predstavljale "ozbiljan neuspeh" u poštovanju očekivanih standarda i žrtvovanja miliona ljudi tokom pandemije.

Džonson je ipak još jednom odbacio pozive da podnese ostavku zbog tog skandala nazvanog „partigejt“, uz obećanje da će reformisati način upravljanja svog kabineta i insistiranje da se njemu i njegovoj vladi može verovati.

„Razumem, i popraviću to“, rekao je Džonson u parlamentu nakon što je istražiteljka Sju Grej (Sue Gray) objavila svoje nalaze o nekoliko okupljanja u 2020. i 2021. godini, organizovanih u vreme oštrih restrikcija zbog širenja korona virusa.

Grej je navela da su „neuspesi liderstva i rasuđivanja“ doveli do događaja koji „nisu smeli da budu dozvoljeni“.

„Teškoće pod kojima su građani širom zemlje radili, živeli i nažalost i umirali, dok su se rigorozno pridržavali vladinih propisa i smernica, veoma su dobro poznate“, napisala je Grej.

Dodala je da je „u kontekstu pandemije, kada je vlada tražila od građana da prihvate opsežna ograničenja u svojim životima, teško opravdati neka od ponašanja u vezi sa tim okupljanjima“.

Izveštaj koji je Grej uručila premijeru, u kojem se govori o prekomernoj upotrebi alkohola i osoblju koje se plaši da govori o problemima na radnom mestu, predstavlja udarac za Džonsona, uprkos činjenici da se njeni zaključci odnose na svega četiri od 16 događaja koje je istraživala.

Nalazi Grej o 12 drugih okupljanja nisu objavljeni na zahtev policije, koja je prošle nedelje pokrenula krivičnu istragu navoda o ozbiljnim kršenjima pravila o korona virusu.

Grej nije direktno kritikovala premijera, ali je navela da se „iz navedenih događaja mogu izvući značajne pouke“ i da „čitava vlada mora time odmah da se pozabavi“.

Vlada nije obećala da će objaviti nalaze Grej po okončanju policijske istrage, navodeći jedino da će to razmotriti.

Policija Londona je danas saopštila da će saslušati učesnike žurki i pregledati više od 300 fotografija i 500 stranica dokumenata koje je dobila od tima Sju Grej.

Detektivi bi mogli da saslušaju i Džonsona u okviru istrage i on bi mogao da bude novčano kažnjen ako se utvrdi da je prekršio zakon.

Navodi da su premijer i njegovi bliski saradnici prekršili oštra ograničenja, koja je vlada uvela radi suzbijanja korona virusa, izazvali su gnev javnosti, ali i intenzivne sukobe unutar Džonsonove Konzervativne stranke, čiji neki poslanici traže njegovu ostavku.

Lider opozicione Laburističke partije Kir Starmer (Keir) rekao je da je britanska javnost podnela „žrtvovanja koja paraju srce“ i pretrpela „kolektivnu traumu“ tokom pandemije.

„Premijer nas je sve smatrao budalama. Prezirao je žrtvovanje ljudi. Pokazao je da je nesposoban za funkciju“, kazao je Starmer.

Dodao je da mnogi Britanci misle da premijer treba da podnese ostavku, ali da on to naravno neće učiniti „jer je čovek bez stida“.

Džonson može da ignoriše kritike opozicije, jer konzervativci imaju ubedljivu većinu u parlamentu, ali će njegov ostanak na čelu vlade zavisiti upravo od odgovora njegovih partijskih saboraca na izvinjenje lidera.

Neki poslanici konzervativaca ranije su rekli da će pokrenuti proceduru izglasavanja nepoverenja Džonsonu ako Grej zaključi da je on prekršio zakon ili da je obmanuo parlament prethodnim insistiranjem da nije bilo kršenja pravila.

Džonson je kritičare pozvao da sačekaju zaključke policijske istrage.

BONUS VIDEO: Nove mere na snazi, a na žurkama do jedan krcato

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar