Sue Gray i Boris Džonson Foto: Gov.uk, EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Do pre nekoliko dana, čini se da je retko ko u Velikoj Britaniji čuo sa Sju Grej. Sada je njeno ime u svim novinama, a o njoj se često raspravlja i na društvenim mrežama. Budućnost premijera Velike Britanije Borisa Džonsona sada se nalazi u njenim rukama.

PROČITAJTE JOŠ:

Ona je ta koja sprovodi istragu o žurkama u Dauning stritu na kojima je učestvovao Džonson, ali i članovi njegovog kabineta. Njen izveštaj će dati odgovor na to da li je Džonson prekršio sopstvena pravila o koronavirusu. Na osnovu njenog izveštaja uslediće dalje akcije kako Konzervativne partije tako i opozicije u Britaniji. Izveštaj bi mogao da bude gotov za nekoliko dana.

Ko je zapravo Sju Grej, koju je bivši ministar Oliver Letvin jednom opisao kao osobu koja „upravlja“ Velikom Britanijom?

Grej (65) napravila je pauzu u karijeri u državnoj službi u kasnim 1980-tim, da bi vodila pab sa svojim mužem, kantri i vestern pevačem Bilom Konlonom. Kupili su bar u Njuriju i Severnoj Irskoj u oblasti koja je u to vreme bila poznato kao „zemlja bandita“ zbog nevolja koje su uvek besnele.

Sue Gray Foto: Gov.uk

Tu su pili i katolici i protestanti, a Grej je bila „dobra gazdarica“ koja bi „znala da upšte i ne priča“, rekla je jedna od mušterija za Sandej tajms.

Njeni prethodni angažmani

Nakon povratka u Vajthol, provela je šest godina kao generalni direktor za pristojnost i etiku u kabinetu, počevši od 2012. godine. Bivša premijerka Tereza Mej zatražila je od nje da istraži poslanika konzervativaca Demijana Grina zbog navoda da je lagao o pornografskim slikama na svom kompjuteru.

Grej je takođe vodila takozvanu istragu „plebgejta“ o tvrdnjama da je političar Endru Mičel vređao policajce u Dauning stritu.

Bila je stalni sekretar Odeljenja za finansije u Severnoj Irskoj od 2018. do 2021. godine, pre nego što se vratila u kabinet kao drugi stalni sekrater i sada je najviši državni službenik u novom Odeljenju za podizanje nivoa.

Da li je Britanija zaista „njena“?

Čini se da je njena reputacija veoma jaka. Dejvid Lous, ministar liberalnih demokrata u koalicionoj vladi 2010. godine, rekao je da mu je Oliver Letvin jednom rekao da je Grej mozak opeeracije britanske vlade.

Boris Džonson Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

„Naše veliko Ujedinjeno Kraljevstvo zapravo u potpunosti vodi dama po imenu Sju Grej, šefica etike ili tako nešto u kabinetu“, citiran je Letvin jednom prilikom.

„Osim ako se ona ne složi, stvari se jednostavno ne dešavaju. Rekonstrukcija kabineta, organizacija odeljenja, sve – sve je na Sju Grej. U Vajtholu se ništa ne pomera osim ako Sju tako ne kaže. Ona takođe može da cenzuriše naše memoare“, istaka je Letvin, šef politike bivšeg premijera Dejvida Kamerona.

„Partigejt“

Ser Dejvid Normington, bivši stalni sekreter Vajthola, rekao je da je među državnim službenicima Sju Grej „najbolja osoba“ koja vodi trenutnu istragu.

„Ona će biti veoma svesna da u svojim rukama ima reputaciju, a moguće i karijere visokih državnih službenika, a možda i premijera. Veoma je teško biti u toj poziciji, koliko god da ste pošteni, neustrašivi i rigorozni“, rekao je ser Dejvid za BBC.

Možda je pošteno reći da je ona žena koja ima moć da sruši Borisa Džonsona. Njen posao je jednostavno da utvrdi činjenice. Kada ona uradi svoj izveštaj, na premijeru, ministrima i poslanicima je da odrede šta će dalje raditi.

Ali ako ona odluči da su pravila o koronavirusu prekršena, policija bi mogla više da se uključi. Skotland Jard je već u kontaktu sa kabinetom.

BONUS VIDEO: Makron pogođen jajetom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar