Boris Dzonson
Boris Džonson Foto:Tanjug/Jessica Taylor/UK Parliament via AP

Izveštaj Sju Grej o žurkama koje su organizovane u Dauning stritu 10 - kancelariji britanskog premijera Borisa Džonsona konačno je završen.

Izveštaj je danas dostavljen Džonsonovom kabinetu, a možete ga pogledati na ovom linku.

Vlada je saopštila je da je državna službenica Sju Grej predala premijeru ažuriran izveštaj o istragama koje vodi. Njegov kabinet je naveo da će se premijer tim povodom obratiti parlamentu u toku dana.

Na zahtev policije, neki od zaključaka izveštaja neće biti objavljeni, jer je pokrenuta posebnu istragu o tome da li su nekim od gotovo 20 okupljanja koje je Sju Grej istraživala prekršene epidemiološke mere.

Sue Gray Foto: Gov.uk

Šta je napisala Grej

„Skupovi u okviru ove istrage raspoređeni su na period od 20 meseci, koji je složen zbog aktuelne situacije sa pandemijom. Cela zemlja je prihvatila brojne izazove.

Ministri, specijalni savetnici i civili, služba – čije sam ja deo i ponosna sam na to, bili su posvećeni u proteklom periodu.

Međutim, primetila sam da jedan deo održanih skupova nije smeo da se dogodio ili makar ne na način na koji su održani. Iz ovoga svi možemo mnogo da naučimo, a Vlada će odlučiti o daljim koracima“, navodi se u zaključku izveštaja.

Partigejt

Boris Džonson nalazi se pod istragom zbog optužbi da je u bašti Dauning strita organizovao zabave i okupljanja sa više desetina ljudi, u momentu kada je Velika Britanija bila u strogom lokdaunu zbog koronavirusa.

Fotografije sa ovih događaja su se pojavile u javnosti, a na Džonsona su besni i građani i poslanici.

POGLEDAJTE JOŠ:

Poslanici iz redova Konzervativaca poručili su da je neophodno izglasavanje nepoverenja Džonsonu, a sve će zavisiti od izveštaja Sju Grej, koji je sada pred Džonsonom.

U međuvremenu, premijer negira da je kršio zakone i navodi da „apsolutno nema nameru“ da podnese ostavku.

Objavljivanje izveštaja Sju Grej odloženo je kada je londonska policija prošle nedelje pokrenula sopstvenu istragu navoda o ozbiljnim kršenjima pravila o koronavirusu.

BONUS VIDEO Britanska vojska u dostavi goriva širom ostrva

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar