Uroš Prvulović Foto: Facebook/Урош Првулович

Državljanin Srbije Uroš Prvulović poginuo je u okolini Bahmuta u Ukrajini, preneli su mediji, a potom je tu informaciju potvrdio i Dejan Berić, jedan od najpoznatijih srpskih dobrovoljaca koji ratuju za Rusiju u Ukrajini. On je, kako se pretpostavlja, rodom iz Kruševca, bio je oženjen jednom Ruskinjom, a u jedinom intervjuu koji je ikada dao objasnio je zašto je otišao da ratuje na strani Rusije.

On je navodno poginuo u borbama za Bahmut. Saučešće njegovoj porodici na svom Telegram kanalu objavio je srpski snajperista Dejan Berić, koji već godinama ratuje za Rusiju u Donbasu.

„Poginuo je u borbama za Bahmut, a njegovo telo pronađeno je pre deset dana. Ne možemo da objavimo gde će biti sahrana, ali sam razmišljao da idem na tu sahranu, ali nažalost ne mogu zbog obaveza. Uroš je bio dva meseca u zatvoru jer je bio na strani Živkovićeve Bratislave, što je i njega uvelo u nevolje. Ja i neki od naših dobrovoljaca smo ga izvukli iz zatvora i sada ćemo možda žaliti jer da je ostao u zatvoru, sigurno ne bi umro. Ali sa sudbinom se ne može boriti”, naveo je Berić.

Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Libkos

U Lugansk došao 2014. godine, oženio se Ruskinjom 

Prema informacijama koje su o Prvuloviću dostupne, on je u Lugansk došao 2014. godine, kada je rat i počeo. U međuvremenu se oženio Ruskinjom Elenom Bondarenko sa kojom ima dete, ali se taj brak završio razvodom.

On je 2019. godine navodno uhapšen na istoku Ukrajine, kada su ga proruske vlasti pozvale na razgovor, o čemu je za medije govorila i njegov tadašnja supruga Elena Bondarenko.

Ona je rekla da je vojna policija u Lugansku pozvala Prvulovića na razgovore 24. novembra 2019. godine, dok se borio za proruske snage u toj oblasti.

Ona je optužila vlasti samoproglašene Luganske Narodne Republike da ga drže bez jasnog razloga.

„Pozvan je na ‘razgovor’. Nakon toga je prestala svaka veza sa njim“, rekla je Bondarenko za BIRN u komunikaciji iz Rusije putem ruske onlajn društvene mreže VK.

Upitana o mogućim razlozima pritvora njenog supruga, ona je rekla: „Moj muž ima informacije o nezakonitim aktivnostima nekih ljudi“.

Međutim, srpske vlasti i diplomate u Kijevu i Moskvi tada su rekle da nemaju informacije da se on nalazi u Ukrajini.

Sam Prvulović je 2019. godine dao intervju za „Polit navigator“, u kom je govorio o razlozima odlaska u rat u drugoj zemlji.

Tada 24-godišnjak ispričao je da je dešavanja u Ukrajini pratio na internetu, a kada je saznao da se protiv Rusa bore i NATO vojnici, odlučio je da se i on priključi borbi.

„Odlučio sam se da pođem u rat kada sam video da na strani Ukrajinaca ima i NATO trupa“ naveo je Prvulović.

POGLEDAJTE JOŠ:

On kaže da je u Donjecku upoznao Dejana Berića i druge dobrovoljce i da su oni postali dobrovoljci zbog ljubavi prema Rusiji.

„Ovde živi ruski narod i mi smo došli da ga branimo. Volimo Rusiju pogotovo što su mnogi Rusi bili dobrovoljci u Srbiji“, rekao je on.

Na svom Fejsbuk profilu je naveo da je rodom iz Kruševca, kao i da je pohađao Tehničku školu.

BONUS VIDEO Ukrajinska vojska objavila snimke užasa iz Bahmuta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare