Uroš Prvulović Foto: Facebook/Урош Првулович

Priče nekih srpskih dobrovoljaca koje traju već nedeljama, a glase da su poginula dva srpska dobrovoljca u borbama za Bahmut, pokazale su se delimično tačnim. Ime drugog poginulog još se ne objavljuje po društvenim mrežama ili Rutubeu niti Telegramu, ali pouzdano se zna da je u borbama za Bahmut poginuo 28-godišnji Uroš Prvulović, pripadnik plaćeničke grupe Vagner.

Ni sada se ne zna kada je tačno poginuo Uroš, a priča je postala aktuelna kada se Prigožin sa svojim sledbenicima povukao u Belorusiju i kada mu deo plaćenika potpisuje ugovore s Ministarstvom obrane Rusije, čemu su se mnogi iz te grupe donedavno protivili.

Saučešće Uroševoj porodici je na svom Telegram kanalu objavio major DNR-a, srpski snajperista Dejan Berić, koji nikako nije hteo da izgovori Uroševo prezime, ali su poklonici ruske agresije i fanovi srpskih dobrovoljaca odmah shvatili o kome je reč.

Saborci žale za nastradalim Srbinom

„Poginuo je u borbama za Artemovsk (kako Rusi zovu Bahmut), a telo mu je pronađeno pre deset dana. Ne možemo objavljivati gde će biti sahrana, ali sam ja mislio da odem na tu sahranu, ali zbog obaveza, nažalost, ne mogu. Uroš je bio u zatvoru dva meseca jer je bio na strani Bratislava Živkovića, koji je i njega uvalio u probleme. Ja i neki naši dobrovoljci smo ga izvadili iz zatvora, a sada možda i žalimo jer da je ostao u zatvoru, sigurno ne bi poginuo. Ali ne može se protiv sudbine“, rekao je Berić, koji je ovu vest objavio na kraju svog videoklipa o stanju na frontu, koji je trajao dvadesetak minuta.

Izgleda da je Prvulović rodom iz Kruševca ili njegove okoline jer su u komentarima ispod Berićeva videa sučešća „svom čarapanu“, među ostalima, izražavali ljudi iz toga kraja.

Prvulović je došao kao dobrovoljac iz Srbije u Lugansk 2014. godine, dakle na početku same agresije na Ukrajinu, i postao je pripadnik Sedme brigade. U međuvremenu se venčao s Ruskinjom Elenom Bondarenko, s kojom ima dete, ali taj je brak okončan razvodom.

„Ostavio je dete, a uopšte nije ni trebao da ratuje. Stric mu živi u Moskvi, mogao je da izbegne ovaj rat, u koji se ponovno javio od početka specijalne vojne operacije. Jedno vreme nakon ranjavanja i boravka u zatvoru napustio je vojsku, ali je pristupio Vagneru nakon početka specijalne vojne operacije. Uroš je učestvovao u borbama kod Debaljceva, Svetlodarska, sela Luhansk, Severodonecka, Lisičanska, Popasne, na frontu kod Bahmuta“, komentari su upućenih.

Bio je i čest gost kod proruskih srpskih novinara pa je tako nedavno dao i intervju Miodragu Zarkoviću, koji je izbrisan s Jutjuba, a ne može se pronaći ni na ruskim platformama.

Prvulović je svojevremeno 2018. plašio javnost izjavama da će Ukrajina iskoristiti što se u Rusiji održava Svetsko prvenstvo u fudbalu te da će to iskoristiti za napad na Rusiju, što se pokazalo samo njegovim krivim pretpostavkama.

Podržavaoci rata u Ukrajini slave njegov lik i delo iako smo na nekim portalima naišli i na vapaje njegove žene iz 2018., koja je govorila u novinama kako su joj muža vlasti u Lugansku uhapsile 24. novembra 2018. te da mesecima nije uopšte znala gde se nalazi. U zatvoru je, po njenim nagađanjima, završio zato što je imao informacije o nezakonitim radnjama nekih ljudi, ali očigledno se radilo o obračunu među srpskim dobrovoljcima u Ukrajini. To je bilo baš vreme provedeno u zatvoru o kojem Berić priča u svom videu, žaleći što je njegov nekadašnji protivnik Prvulović iz njega uopšte izišao, piše Slobodna Dalmacija.

***

BONUS VIDEO: Katastrofalne posledice rušenja brane u Ukrajini: Dok se Moskva i Kijev optužuju ko je detonirao hidroeleketranu na Dnjepru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare