Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Šef diplomatije EU Žosep Borel sazvao je hitan vanredni sastanka Saveta ministra spoljnih poslova zbog eskalacije borbi u Siriji.

Vanredni sastanak Saveta EU će biti održan sledeće nedelje, posebno na zahtev ministra spoljnih poslova Grčke, kaže Borel.

Žosep Borel je u saopštenju ocenio da obnovljene borbe u Idlibu i oko njega predstavljaju ozbiljnu prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti, a da situacija izaziva ”neizrecivu ljudsku patnju među stanovništvom” koja ima ozbiljan uticaj na region i šire.

”Evropska unija mora udvostručiti napore kako bi se rešila ovu užasnu humanitarnu krizu i to svim sredstvima koja su joj bila na raspolaganju”, kaže Borel.

Šef EU diplomatije naglašava da je u kontaktu sa svim akterima i podseća da za krizu u Siriji postoji samo političko rešenje.

”Svi, posebno sirijski režim, moraju pod hitno da se ponovo uključe u politički proces pod okriljem Ujedinjenih nacija”, kazao je Borel. Žosep Borel dodaje da EU pažljivo prati migracijsku situaciju na spoljnim granicama Unije i da je angažovana u pružanju podrške Grčkoj i Bugarskoj.

On poručuje da se sporazum koji su EU i Turska postigli o zaustavljanju migrantskog talasa mora održati.

Prethodno je Evropska komisija pozvala na vanredni sastanak ministra unutrašnjih poslova EU zbog novog pritiska migranta koji iz Sirije preko Turske žele da uđu u EU.