Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia, GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KRE/EPA-EFE, Yevhen Kotenko / UkrInform / Profimedia,REUTERS/Gleb Garanich

General Sergej Surovikin, zamenik komandanta ruskih vojnih operacija u Ukrajini, znao je da vođa plaćenika Jevgenij Prigožin planira pobunu protiv moskovskog vojnog vrha, piše Njujork Tajms.

NYT se poziva na američke zvaničnike upoznate s američkim obaveštajnim podacima o Prigožinovoj pobuni te navodi da su zvaničnici „pokušavali da saznaju je li general Sergej Surovikin, bivši vrhovni ruski komandant u Ukrajini, pomogao u planiranju Prigožinovih akcija prošlog vikenda“.

Prigožin je u utorak odleteo u egzil u Belorusiju prema sporazumu kojim je okončana kratka pobuna Vagnerovih boraca tokom vikenda, dok je predsednik Vladimir Putin hvalio svoje oružane snage za sprečavanje građanskog rata.

Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia; Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia; Siegra Asmoel / imageBROKER / Profimedia

NYT je izvestio da su američki zvaničnici takođe rekli da postoje znakovi da su i drugi ruski generali možda podržali Prigožina.

Surovikin, kojeg su ruski mediji prozvali „general Armagedon“, u oktobru je postavljen na čelo operacija u Ukrajini, ali je u kasnije ruski ministar obrane Sergej Šojgu imenovao načelnika Glavnog štaba Valerija Gerasimova da nadgleda akcije, a Surovikin je postao njegov zamenik.

POGLEDAJTE JOŠ:

Pre pokretanja pobune Prigožin je besneo i protiv Šojgua i Gerasimova, optužujući ih za neuspeh rata i nedostatak podrške vojske za Vagnerove borce.

Surovikin je pozvao Vagnerovu grupu da odustane od pobune protiv vojnog vođstva i vrati se u svoje baze neposredno pre nego što je Prigožin poveo borce na takozvani „marš za pravdu“ prema Moskvi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare