Foto: EPA-EFE/Joédson Alves

Ekstremno desničarski predsednik Brazila Žair Bolsonaro izrazio je sumnju u održavanje predsedničkih izbora 2022, na kojima će tražiti reizbor, rekavši da oni neće biti održani ako ne bude dozvoljeno glasanje putem listića.

Pročitajte još:

Ta izjava je dovela do niza kritika iz parlamenta i izborne komisije.

„Ja se ne plašim izbora. Predaću ešarpu (predsedničku) svakome ko pobedi na kredibilnom i uverljivom glasanju“, rekao je Bolsonaro svojim pristalicama u Braziliji.

On vrši pritisak na parlament da dozvoli glasanje putem glasačkih listića pored elektronskog glasanja koje postoji od 1996. godine.

„Sa trenutnim izbornim sistemom, rizikujemo da sledeće godine nemamo izbore. Vaša budućnost je na kocki“, rekao je brazilski predsednik.

On je takodje uzgred nazvao predsednika državne izborne komisije Luisa Roberta Barosa „imbecilom“ jer je odbio da prihvati njegov zahtev. Bolsonaro je u četvrtak izjavio da će „u Brazili biti pravih izbora ili neće biti izbora“.

Baroso, koji je i sudija Vrhovnog suda, ocenio je izjave šefa države kao „žalosne“ i naveo da bi sprečavanje izbora u predvidjenom terminu bilo kršenje „ustavnih principa“.

Predsednik parlamenta Rodrigo Pačeko je izjavio da će „svi oni koji pokušavaju da uruše demokratsku pravnu državu u Brazilu biti označeni od naroda i istorije kao neprijatelji nacije.“ Bolsonaro je bivši oficir i više puta je javno izražavao divljenje prema vojnoj hunti koja je vladala Brazilom od 1964. do 1985.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar