Antony Blinken Entoni Blinken
Entoni Blinken Foto: EPA-EFE/Al Drago

Svaki potez Kine kojim bi izvršio napad na Tajvan imao bi "strašne posledice", rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken, dodajući da se nada da će Peking vrlo pažljivo razmisliti o tome da "ne izazove krizu" u Tajvanskom moreuzu.

PROČITAJTE JOŠ:

Blinken je u petak za Rojters rekao da Kina pokušava da promeni „status kvo“ u vezi sa samoupravom Tajvana koji Kina smatra svojom teritorijom, a da su SAD „odlučno posvećene“ da osiguraju da ostrvo ima sredstva da se odbrani.

„Nadam se da kineski lideri veoma pažljivo razmišljaju o tome da ne izazovu krizu koja bi smatram imala strašne posledice za veliki broj ljudi, a to nije ni u čijem interesu, počevši od Kine“, rekao je Blinken.

Na konkretno pitanje da li bi SAD mogle da se obavežu da će poslati vojne snage u slučaju invazije, Blinken je rekao da je američka administracija dosledna u stavu da obezbedi da Tajvan ima sredstva da se odbrani i da će nastaviti da ispunjava tu obavezu.

Da SAD i EU u svom pristupu prema Kini idu ka istom cilju saopštila je danas i Zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman nakon sastanka sa generalnim sekretarom Evropske službe za spoljne poslove Stefanom Saninijem.

SAD i Evropska unija juče su zajednički izrazile zabrinutost zbog kineskih „problematičnih i jednostranih akcija“ u Južnom i Istočnom kineskom moru i Tajvanskom moreuzu, a Šerman je danas rekla da Vašington smatra da je pristup SAD i EU Kini komplementaran i sve usklađeniji.

Sanino je posle dvodnevnih razgovora sa Vendi Šerman u Vašingtonu poručio da EU prepoznaje značaj Kine, ali da ne preza da kaže kada akcije Pekinga nisu skladu sa međunarodnim pravilima.

On je nazvao nedavne kineske poteze protiv članice EU Litvanije „izuzetno zabrinjavajućim“ i „neprihvatljivim“.

„Kada vidim način na koji Bajdenova administracija definiše svoje odnose sa Kinom, kada vidim kako definišu svoje interese u indo-pacifičkom regionu, mislim da idemo zaista u istom pravcu“, rekao je Sanino.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare