Kineska ambasada u Viljnusu Foto: EPA-EFE/VALDA KALNINA

Kina je odlučila da diplomatske odnose sa Litvanijom spusti na nivo otpravnika poslova i u toj zemlji više neće imati ambasadora, saopšteno je danas u Pekingu, uz obrazloženje da je to uslovljeno odlukom litvanske Vlade da dozvoli otvaranje diplomatskog predstavništva Tajvana.

Zbog tog diplomatskog spora, Kina je već povukla svog ambasadora iz Viljnusa i proterala ambasadora Litvanije iz Pekinga, preneo je AP.

U saopštenju se navodi da su sve države upoznate sa stavom Kine da Tajvan nema pravo da vodi svoju spoljnu politiku.

PROČITAJTE JOŠ

Ministarstvo spoljnih poslova Kine optužilo je Litvaniju da „ugrožava suverenitet i teritorijalni integritet Kine“ i još jednom je pozvali litvansku Vladu „da odmah ispravi grešku“.

Kina nema zvanične odnose ni sa jednom od 15 država, koliko ih je priznalo Tajvan, a reč je uglavnom o malim i siromašnim zemljama iz Afrike i Latinske Amerike.

U mnogim državama, međutim, postoje trgovinska predstavništva Tajvana, koja služe kao neformalne amabasade, ali Peking to toleriše jer su sva otvorena pod imenom Kineski Tajpej.

Litvanija je prva država koja je dozvolila otvaranje diplomatskog predstavništva pod imenom Tajvan, što je izazvalo žestoku reakciju Pekinga.

BONUS VIDEO: Spašavanje dečaka sa zgrade u Kini

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar