Foto:Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia; Profimedia.rs

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je danas da je "na osnovu pažljive analize zakona i dostupnih činjenica", utvrdio da su pripadnici ruskih snaga i drugi ruski zvaničnici počinili zločine protiv čovečnosti u Ukrajini.

„Pripadnici ruskih snaga počinili su egzekucije ukrajinskih muškaraca, žena i dece, mučili su civile u zatočeništvu premlaćivanjem, strujnim udarima i lažnim pogubljenjima, silovali i zajedno sa drugim ruskim zvaničnicima deportovali stotine hiljada ukrajinskih civila u Rusiju, uključujući decu koja su nasilno odvojena od svojih porodica“, rekao je Blinken, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima ovi akti nisu slučajni ili spontani već su „deo široko rasprostranjenog i sistematskog napada Kremlja na ukrajinsko civilno stanovništvo“.

„Smatramo da su zločini protiv čovečnosti najteži zločini“, naglasio je on, prenosi Tanjug.

Kamala Haris: Nema sumnje – to su zločini protiv čovečnosti

Potpredsednica Sjedinjenih Država Kamala Haris prvi je put optužila Rusiju da je počinila zločine protiv čovečnosti u Ukrajini i poručila da će počinitelji odgovarati pred sudom.

PROČITAJTE JOŠ:

U govoru na Minhenskoj konferenciji o sigurnosti Haris, koja je pre radila kao tužiteljka, nabrojala je zločine za koje optužuje Rusiju, od sistemskog bombardovanja civila i civilne ključne infrastrukture, preko mučenja i silovanja koje su počinili ruski vojnici, do deportacije Ukrajinaca u Rusiji, uključujući hiljade ukrajinske dece razdvojene od porodica koja su odvedena u Rusiju, prenosi Index.hr.

„Razmotrili smo dokaze, poznajemo zakon i nema sumnje – to su zločini protiv čovečnosti“, rekla je Haris. Od početka invazije Sjedinjene Države dokumentovale su ili popisale više od 30.600 slučajeva ratnih zločina koje su počinile ruske snage u Ukrajini, navodi Stejt department.

BONUS VIDEO: Rusi raketirali Kijev u novogodišnjoj noći – pogođen hotel u centru grada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar