Vladimir Zelenski i Emanuel Makron
Vladimir Zelenski i Emanuel Makron Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN

Pre tačno 365 dana, 19. februara 2022, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski stupio je na scenu Minhenske bezbednosne konferencije u odelu i kravati, a u govoru koji je usledio suočio je Zapad sa mogućnošću skorog povratka rata u Evropu. Otvoreno je govorio o ustupku Zapada Rusiji i o tome kako je ta ravnodušnost učinila zapadne zemlje saučesnicima u ruskim zločinima. Takođe je zatražio bezbednosne garancije kako bi izbegao da njegova zemlja postane trajna tampon zona između Evrope i Rusije, rekavši da su potrebni jasni odgovori na zahteve Ukrajine za članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji.

Obećao je da će braniti svoju zemlju bez obzira da li je dobio stotine modernog naoružanja ili samo 5.000 šlemova, što je bila jasna provokacija obećane podrške Nemačke. Zapadni lideri okupljeni tog dana u hotelu Baierišer Hof zadržali su tračak nade da će rat biti izbegnut, podsetio je ovih dana predsedavajući konferencije Kristof Hojzgen, ali su mnogi u sebi mislili da će Vladimir Putin napasti Ukrajinu, a za to će biti potrebno samo nekoliko dana. Ruski tenkovi okupiraju Kijev i da su njeni generali stavili Zelenskog u zatvor, piše Jutarnji list.

Godinu dana kasnije, nakon desetine hiljada ubijenih na bojnom polju i dodatnih 1.000 govora, Zelenski se obratio istoj publici svetskih lidera i diplomata, ovoga puta putem video snimka. Lice mu je bilo umornije, glas grublji, a prošlogodišnje odelo zamenjeno je sada već poznatom borbenom uniformom.

Volodimir Zelenski Foto: AP Photo/Markus Schreiber

Mnoga pitanja koja je postavio o obavezama Zapada prema Ukrajini i budućoj bezbednosnoj arhitekturi Evrope ponovo su ostala bez odgovora.

U govoru ove nedelje, Zelenski je pozvao na brže donošenje odluka o sankcijama Rusiji i oružju za Ukrajinu, rekavši da je Vladimir Putin jedini pobednik odlaganja. Upozorio je da bi prevrtljivost mogla da dovede do uvlačenja Moldavije u sukob i realizacije iranskih nuklearnih ambicija pošto će Rusija preneti obogaćeni uranijum u Teheran.

Konačno, insistirao je da Ukrajina mora da postane punopravna članica EU i NATO, na šta mu je nadu dao nemački kancelar Olaf Šolc rekavši da „svako ko može da isporuči takve borbene tenkove to zaista treba da uradi sada”.

Brže odluke

Ipak, Zelenski nije bio glavna zvezda u Minhenu. Francuski predsednik Emanuel Makron imao je zaista provokativan govor, koji je počeo nabrajanjem četiri jasna poraza koja je Putin već pretrpeo. Rat koji je Putin započeo pokazao se dugim, a ne brzim; nije defanzivna, već neokolonijalna; nije strateški predvideo događaje, ali je Švedsku i Finsku uvukao u orbitu NATO-a i nije povećao prestiž Rusije, već je stvorio nepoverenje prema njoj.

Emanuel Makron Foto: EPA-EFE/BENOIT TESSIER / POOL MAXPPP OUT

Makron je takođe skrenuo pažnju na izglede za predstojeće razgovore, rekavši da Evropa mora biti spremna za produženi sukob.

„U ovom trenutku još nije došlo vreme za dijalog jer je Rusija izabrala rat i počinila ratne zločine. Rusija ne može i ne sme da dobije ovaj rat, a ruski napad mora da propadne“, apelovao je francuski predsednik.

Priznao je neke lične pogrešne procene, rekavši da je pre godinu dana sam razgovarao sa Putinom i da ga je tada uverio da Vagner nema nikakve veze sa njim.

„Ja sam to prihvatio. Danas vidimo da je Vagnerova grupa umešana u rat . Ona je postala novo mafijaško oruđe koje se koristi za stvaranje zločina i nepravde“, rekao je Makron i upozorio da Zapad gubi zemlje Trećeg sveta i da nije učinio dovoljno da odgovori na optužbe za dvostruke standarde, uključujući i da nije dovoljno brzo pomogao siromašnijim zemljama vakcinama protiv kovida.

„Ne verujem ni na sekundu u promenu režima u Rusiji“

Makron je tada istakao da Zapad jednostavno ne može da izbegne izazov pronalaženja načina da se nosi sa Rusijom ili njenim narodom koja je uglavnom nije bila rekonstruisana.

Pročitajte još:

„Ne verujem ni na sekundu u promenu režima u Rusiji. Kada čujem da se mnogi zalažu za smenu režima, samo bih ih pitao koja je promena, ko je sledeći i kako to sprovesti? Proteklih decenija, mnogo puta smo doživeli promenu režima i to je bio potpuni neuspeh“, rekao je francuski predsednik i dodao da je pitanje „kako iskriviti i stvoriti” trenutnu nesavršenu ravnotežu, dozvoljavajući Rusiji da izgradi nešto održivo za sebe.

Ipak, priznao je da je prerano formulisati šta bi ovo rešenje moglo da sadrži.

BONUS VIDEO Milenković Vučiću su Rusija i Vagner kao strašilo da spsku javnost spremi na udaljavanje od Rusije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar