Draško Vuković Foto: Instagram

U subotu u prepodnevnim satima su policijski službenici Odeljenja za potrage Sektora kriminalističke policije Policijske uprave zagrebačke na području centra Zagreba u iznajmljenom stanu pronašli te uhapsili državljanina Crne Gore starosti 46 godina, objavila je policija.

„Naime, policijski službenici su temeljem ciljanog prikupljanja informacija došli do saznanja da se u iznajmljenom stanu u Centru nalazi strani državljanin za kojim je raspisana međunarodna potraga Interpola Republike Argentine zbog kaznenog dela ‘Pokušaj krijumčarenja opojnih droga’.

Dolaskom na adresu 46-godišnjaka su uhapsili i odveli u službene prostorije te je istog dana, 28. januara 2023. godine, odveden na Županijski sud u Zagrebu radi pokretanja ekstradicijskog postupka“, objavila je policija, prenosi Index.hr.

Ko je uhapšeni?

Uhapšeni je, kako se saznaje, Draško Vuković, bivši saradnik crnogorskog narkobosa Darka Šarića. Priveden je na osnovi Interpolove poternice iz 2009. godine, a tereti se za dilovanje skoro 500 kilograma kokaina.

Draško Vuković bio je svedok pokajnik u drugostepenom postupku koji se vodio protiv grupe Darka Šarića i ostalih optuženih za šverc 5.7 tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Uhapšeni su u velikoj akciji kodnog imena Balkanski ratnik.

Svedočio je o tome kako su švercovali velike količine kokaina, da je sarađivao s Draganom Dudićem Fricom i Anatazijem Martinićem, ali ne i Šarićem, iako je ranije dao iskaz u kojem je tvrdio da Šarić bio neprikosnoveni vođa.

„Drogu smo ubacivali na gumene čamce, a s čamaca je izbacivali negde između Urugvaja i Argentine, a onda ubacivali u kontejnere i ukrcavali na prekookeanske brodove“, rekao je Vuković na suđenju.

Poznat po spektakularnom begu

Vuković je sredinom februara 2007. godine uhapšen u Kopenhagenu s 38 kilograma kokaina vrednog nekoliko miliona evra, zajedno s još dvojicom Srba, a svi su kod sebe imali hrvatske pasoše.

Krajem marta 2007. godine uspio je da pobegne danskoj policiji tokom prebacivanja u zatvor, a u uličnoj borbi u centru Kopenhagena ranjeno je 11 policajaca.

Vuković je pobegao u sačekuši automobila u kojem je bio, a akciju su navodno organizovali njegovi saradnici iz narkokartela koji su napravili zasedu policijskog vozila. Danski mediji tada su pisali da je ovo oslobađanje bilo „najbrutalnije i najprofesionalnije u danskoj istoriji“.

***

BONUS VIDEO: Italijanska policija zaplenila preko 4 tone kokaina u Trstu