Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da su za energetsku krizu sa kojom se suočava Evropa direktno odgovorne zemlje koje su uvele sankcije Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

„Evropske zemlje sada žanju ono što su posejale. Odnos Evrope prema Putinu i sankcijama doveo je prvog čoveka Rusije do tačke u kojoj je rekao: ’Ako ti uradiš ovo, ja ću uraditi to‘“, rekao je Erdogan.

Dodao je da je logično da će ruski lider u toj borbi koristiti svo oružje koje ima, uključujući i prirodni gas.

Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV / KREMLIN POOL / SPUTNIK

Podsetimo, ruski Gasprom je obustavio isporuku gasa državama Evropske unije preko gasovoda Severni tok 1 na neodređeno vreme. Kao razlog su navedeni tehnički problemi, koji su prema prethodnim najavama trebalo da budu otklonjeni tokom proteklog vikenda.

Naime, bilo je planirano da gasovod počne sa radom 3. septembra nakon popravke njegove jedine turbine koja radi, a čiji je kvar otkriven tokom redovnog godišnjeg servisiranja.

Pročitajte još:

Severni tok od sredine juna radi uz ograničenja, a od kraja jula isporučuje svega 20 odsto od predviđenih 170 miliona kubnih metara gasa dnevno. To znači da gas isporučuje samo jedna jedna turbina, koja i omogućava rad Severnog toka 1, koja je u ovom trenutku disfunkcionalna.

Ruska strana to pravda smanjenjem obima isporuka koje su izazvane isključivo sankcijama koje su dovele do problema u servisiranju i remontu gasnih agregata.

Generalni direktor Gasproma Aleksej Miler takođe je upozorio da bi sankcije mogle da ometaju kompaniju „Siemens Energy“ da obavlja redovno održavanje opreme gasovoda.

BONUS VIDEO Skuplja struja, koliko je potonuo EPS

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram