Božo Milonjić
Božo Milonjić Foto: S. Matić/GOV.ME

"U izreci osporenog rešenja ne piše kada prestaje mandat, od kojeg datuma. Tako da se ne zna od kada počinje pravno dejstvo ovog rešenja i od kojeg datuma prestaje mandat”, navodi se u tužbi.

Božo Milonjić tužio je Vladu Crne Gore, tražeći da sud poništi rešenje kojim mu je 14. juna prestao mandat generalnog sekretara izvršne vlasti, prenose Vijesti.

Njega će pred Upravnim sudom zastupati advokat Nikola Bulatović.

U tužbi se navodi da je vladino rešenje nezakonito, odnosno da su povređena pravila postupka i pogrešno primenjene materijalne odredbe.

PROČITAJTE JOŠ:

”Izreka osporenog rešenja je nejasna i nerazumljiva. Osporeno rešenje nema razloga o odlučnim činjenicama. U izreci osporenog rešenja ne piše kada prestaje mandat, od kojeg datuma. Tako da se ne zna od kada počinje pravno dejstvo ovog rešenja i od kojeg datuma prestaje mandat”, navodi se u tužbi.

Objašnjava se da u Zakonu o upravnom postupku piše da u izreci (dispozitivu) upravnog rešenja mora da piše uslov od čijeg ispunjenja zavisi početak ili završetak pravnog dejstva rešenja, kao i rok od kojeg počinju da teku ili da se završavaju pravna dejstva rešenje ili vreme trajanja pravnog dejstva rešenja.

”U obrazloženju osporenog rešenja nema razloga zbog čega je tužiocu ‘prestao mandat’. Piše samo da je ‘iskazao nedovoljni novo profesionalizma’. Tako da se ne zna – koji je to nedovoljni nivo (u čemu se sastoji) i ko ga je i kako utvrdio i ko ga je definisao, koje to obaveze tužilac nije ispunjavao i u čemu se to činjenje i nečinjenje sastoji, u čemu se taj (ne)profesionalizam i kako se i u čemu se i kada manifestovao. O ovome nema ni jedne jedine reči, kako ni o tome ko je to i kako utvrdio”, navodi se u tužbi Milonjića.

Njegov pravni zastupnik ponovo se poziva na Zakon upravnom postupku u kome, kako navodi, piše da obrazloženje rešenja treba da sadrži – činjenično stanje i propise na osnovu kojeg je doneto, kao i razloge koji upućuju na odluku iz dispozitiva.

”Ne postoji nijedan zakonski razlog za prestanak mandata tužiocu. U članu 60. Zakona o državnim službenicima i nameštenicima piše da imenovanom, odnosno postavljenom licu (u koje spada generalni sekretar Vlade) prestaje mandat – istekom mandata, na lični zahtev, prestankom radnog odnosa… razrešenjem… Nijedan od ovih uslova ne postoji, u konkretnom slučaju”, piše u tužbi.

Advokat Bulatović zbog toga predlaže da donese presudu kojom će poništiti rešenje Vlade i obavezati izvršnu vlast da Milonjića vrati na dužnost generalnog sekretara.

Bonus video: Belivuk i Miljković negirali ubistva u Crnoj Gori

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar