Džozef Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin

Bivši doušnik američkog FBI Aleksander Smirnov, optužen da je isfabrikovao multimilionsku korupcionašku šemu u kojoj je navodno učestvovala porodica predsednika SAD Džozefa Bajdena, mora da ostane u pritvoru dok čeka na suđenje, odlučio je američki federalni sudija, poništivši raniju odluku da taj čovek bude pušten da se brani sa slobode.

Sudija Otis Rajt Drugi sa sedištem u Los Anđelesu naredio je pritvaranja Smirnova pošto su tužioci iskazali bojazan da bi on mogao da pobegne iz zemlje.

Smirnov je tvrdio da ima veze sa ruskom obaveštajnom službom, a sudija Rajt je ocenio da nikakvi uslovi koji bi bili postavljeni za njegov ostanak na slobodi ne bi mogli da garantuju da on neće napustiti teritoriju SAD.

Optuženi se izjasnio da nije kriv po optužnici koja ga tereti da je kao doušnik slagao svoju „vezu“ u FBI da su zvaničnici ukrajinske energetske kompanije Burizma platili predsedniku SAD Džozefu Bajdenu i njegovom sinu Hanteru Bajdeno po pet miliona dolara, negde 2015. godine.

Smirnovljeva tvrdnja postala je žarište istrage republikanske većine u Predstavničkom domu SAD nad predsednikom Bajdenom i uzrok pokretanja postupka impičmenta protiv njega u Kongresu.

Nakon njegovog hapšenja 14. februara, optuženog je iz pritvora, sa nanogicom, pustio drugi sudija, ali je Rajt preokrenuo tu odluku po žalbi tužilaštva.

Vrajt je u otpečaćenoj odluci naveo da bi akcije Smirnovljevih advokata za njegovo puštanje na oslobodu „verovatno olakšale njegovo hitno bekstvo iz Sjedinjenih Država“.

Da bi ubedili sudiju da je bolje da on ostane iza rešetaka, tužioci su obelodanili da je Smirnov pričao FBI-ju da ima ekstenzivne kontakte sa zvaničnicima povezanim sa ruskom obaveštajnom službom i da je preko tih zvaničnika do njega i stigla priča o Hanteru Bajdenu.

Prema navodima tužilaca, Smirnov je planirao da posle 14. februara, kada je uhapšen, putuje u više zemalja sa druge strane Atlantika gde ima svoje strane obaveštajne kontakte, a da je u septembru prošle godine pred svojim kontaktima iz FBI počeo da „gura“ novu isfabrikovanu priču u vezi sa Hanterom Bajdenom i da je „aktivno širio nove laži koje bi mogle da imaju uticaj na američke izbore“ 2024. godine.

Protiv Smirnova, koji ima izraelsko i američko državljanstvo, optužnicu je podigao isti specijalni tužilac Ministarstva pravde SAD koji je odvojeno podigao optužnicu protiv Hantera Bajdena u vezi sa poreskim prekršajima i držanjem oružjima.

BONUS VIDEO: Izbori u SAD: Tramp ili Bajden – šta će odlučiti predsedničku trku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar