Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO/Shutterstock

U privatnoj kancelariji Džozefa Bajdena koju je koristio u vreme kada je bio potpresednik Amerike 2017. godine pronađeno je 10 tajnih dokumenata, uključujući dopise američkih obaveštajnih službi i brifing materijale koji pokrivaju poput Ukrajine, Irana i Ujedinjenog Kraljevstva. Sam Bajden je poručio da sarađuje sa službama bezbednosti, ali da je iznenađen što se takvi dosijei nalaze u njegovoj nekadašnjoj kancelariji. U toku je istraga koja će uvtrditi kako su tajna dokumenta izneta iz Bele kuće, a ceo ovaj slučaj označen je kao veliki skandal u američkoj javnosti i možda najveći autogol sada predsednika Bajdena.

Tajni dokumenti, kako su otkrili američki mediji, datiraju iz perioda između 2013. i 2016. godine. Pronađeni su u tri ili četiri kutije u kojima se nalaze i neklasifikovani papiri koji potpadaju pod Zakon o predsedničkoj evidenciji.

Dokumenti su otkriveni 2. novembra, samo šest dana pre međuizbora, ali je čitav slučaj tek početkom januara dospeo u medije.

Džo Bajden Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Prema pojedinim informacijama, jedan od Bajdenovih advokata je zatvarao kancelariju u centru Vašingtona koju je Bajden ranije koristio. On je tada video fasciklu koja je bila označena kao „lična dokumenta“ i otvorio kovertu. U njoj je pronašao poverljive dosijee i odmah obavestio državno tužilaštvo.

Stigli rezultati preliminarne istrage

Američki državni tužilac Merik Garland primio je preliminarni izveštaj o istrazi o ovim dokumentima i sada se suočava sa kritičnom odlukom o tome kako da postupi, uključujući i da li da otvori punu krivičnu istragu.

Garland je takođe bio lično uključen u neke od ključnih odluka vezanih za istragu o tajnim dokumentima koje je bivši predsednik Donald Tramp izneo iz Bele kuće. Lično on je odlučio da pošalje operativce FBI da pretresaju Trampovu vilu u Mar-a-Lagu, gde su dokumenta i pronađena.

Džo Bajden Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

U tom slučaju, Garland je pozvao specijalnog advokata Džeka Smita da preuzme krivičnu istragu o Trampovim izbornim aktivnostima posle 2020. godine i istragu poverljivih dokumenata koje je bivši predsednik odneo u svoje odmaralište na Floridi.

Kada je reč o Bajdenovim dokumentima, Garland je odlučio da Džon Lauš vodi istragu jer je on jedan od dva preostala američka tužioca koje je imenovao Tramp, čime je izbegnut sukoba interesa jer ga na funkciju nije postavio Bajden.

Lauš je bio jedan od retkih ljudi iz Trampove ere kome nije rečeno da podnese ostavku nakon Bajdenove inauguracije 2021. godine, a dva demokratska senatora iz Ilinoisa podržala su odluku da se on zadrži na svom mestu delimično zato što je vodio politički osetljivu istragu o Majklu Madiganu, bivšem predsedniku Predstavničkog doma Demokrata Ilinoisa, koji je optužen za korupciju.

Bajden: Iznenađen sam

U prvom oglašavanju po otkrivanju tajnih dokumenata u njegovoj nekadašnjoj kancelariji, aktuelni predsednik Sjedinjenih Američkih Država rekao je da je iznenađen.

Džo Bajden Foto: TANJUG/AP Photo/Patrick Semansky

Bajden je u obraćanju novinarima, na zajedničkoj konferenciji sa liderima Meksika i Kanade, saopštio da ozbiljno shvata poverljiva dokumenta i rekao da ne zna šta ona sadrže.

„U potpunosti sarađujemo u pregledu, za koji se nadam da će uskoro biti završen. Pronašli su neka dokumenta u kutiji u zaključanom ormanu, ili bar u ormaru. I odmah su shvatili da se u toj kutiji nalazi nekoliko poverljivih dokumenata. Uradili su ono što je trebalo. Odmah su pozvali arhiv“, rekao je američki predsednik.

On je objasnio da je obavešten o ovom otkriću i da je bio iznenađen kada je saznao da u toj kancelariji postoji bilo kakva vladina evidencija, kao i da ne zna šta je u dokumentima.

Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Političke posledice

U jeku skandala u čijem se središtu nalazi Bajden, Donald Tramp je objavio niz statusa na društvenim mrežama u kojima se ismeva Bajden i javno poziva FBI da pretraži sve njegove kancelarije, pa čak i Belu kuću u potrazi za tajnim dokumentima.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ključne demokrate na Kapitol Hilu izrazile su poverenje u Bajdenovo rukovanje vladinim materijalima, iako su se poverljivi zapisi pojavili na mestu gde nije trebalo da budu.

Republikanci u Predstavničkom domu već su se obavezali da će proširiti svoje istrage o nadzoru kako bi uključili pitanje Bajdenovih dokumenata.

Ovaj slučaj je, od strane mnogih analitičara, ocenjen kao velika prekretnica u Bajdenovom mandatu. On je praktično sada osumnjičen za istu „prevaru“ kao i Donald Tramp.

BONUS VIDEO Bajden ne veruje Putinu

Komentari

Svi komentari (2)