Foto:Tanjug/AP Photo/Rebecca Blackwell/AP Photo/J. Scott Applewhite/SAUL LOEB / AFP / Profimedia

Danas se u SAD održavaju međuizbori. Biraju se članovi oba doma američkog Kongresa, guverneri i lokalne vlasti. Na raspolaganju je trećina mesta u američkom Senatu i svih 435 mesta u Predstavničkom domu SAD. Rezultat je i dalje neizvesan, navodi "Njujork tajms" u svojoj analizi uoči današnjeg glasanja. Kako navode, "skoro sve je moguće na međuizborima", koji imaju veliki značaj i u međunarodnoj areni obzirom da od njihovog ishoda zavisi dalji tok američke spoljne politike i njena podrška Ukrajini. Koje su opcije na stolu?

U Senatu, postoji velika šansa da stvari ostanu baš kakve jesu, a ankete pokazuju da će biti napeto na glasanju u Džordžiji, Pensivaniji, Nevadi, Arizoni, pa čak i u Nju Hempširu. Uz malo sreće, bilo koja strana bi mogla da osvoji većinu.

Slična je situaciju i u Predstavničkom domu. Dok su republikanci očigledno favorizovani da osvoje ovaj dom, na kraju ishod može da budu i drugačiji. Izborna trka je gotovo izjednačena, pa bi tas mogao da prevagne na bilo koju stranu.

Kako piše Njujork tajms, postoji i mogućnost iznenađujućih ishoda: istinski republikanski preokret ili demokratsko zadržavanje Kongresa. Ankete su i ranije bile pogrešne, jer birači ipak imaju poslednju reč, prenosi Njujork tajms.

Evo pregleda šta bi moglo da se dogodi, kako bi moglo da se dogodi, zašto je toliko toga moguće i koje znakove treba pratiti u izbornoj noći.

Foto:Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

Scenario 1: Jasna pobeda republikanaca

Sa pet kritičnih trka u Senatu i desetinama istih u Predstavničkom domu, republikanci bi mogli da dobiju kontrolu nad Senatom i veliki dobitak u Predstavničkom domu.

Izbori su i dalje veoma neizvesni. Možda će i dalje biti potrebni dani da se dobiju konačni rezultati. U skoro svakoj kritičnoj trci, poslednje ankete Tajmsa pokazuju da bi glasači više voleli repubikansku kontrolu nad Kongresom i da nisu odobravali učinak predsednika Džoa Bajdena, ali su demokrate često imale prednost na tom položaju ili su republikanci imali nepopularnog kandidata.

Ali republikanci bi brzo mogli da proizvedu sjajnu noć čak i ako mali deo glasača proguta svoje sumnje u vezi sa nepopularnim kandidatima ili odbaci svoje simpatije prema dugogogišnjim demokratskim zvaničnicima.

Jedan bitan faktor je uvek izlaznost. Za republikance bi bilo dovoljno da ostvare samo nekoliko dodatnih pobeda.

Donald Tramp Foto:Tanjug/AP Photo/Rebecca Blackwell

Možda će proći mnogo vremena pre nego što jasan uspeh republikanaca postane izvestan. Možda će proći dani pre nego što se reše kritični izbori u Pensilvaniji, Arizoni i Nevadi. Džordžija bi mogla da potraje do decembra, ako nijedan kandidat ne ispuni 50 odsto koji su neophodni da bi se izbegao drugi krug.

Međutim, u pojedinim državama jasni znaci pobede bi mogli da postanu očigledni još u utorak uveče.

Republikanci bi brzo zabeležili pobede u Severnoj Karolini, Floridi i Ohaju. Nju Hempšir je neizvestan, čak iako ga demokrate dobiju na kraju. Viskonsin bi mogao da padne u ruke republikanaca već u utorak uveče. Šanse demokrata da se održe u ključnim državama bi tada već počele da blede.

Scenario 2: Osećaj pobede za demokrate

Demokrate se drže većine od pet poslanika više u Predstavničkom domu, ali ako dobiju nekoliko neočekivanih pobeda, noć bi ipak mogla da im prođe lepo, čak iako na republikanci budu zauzeli Predstavnički dom.

Džo Bajden Foto:SAUL LOEB / AFP / Profimedia

Možda bi to čak i bio osećaj pobede za demokrate, s obzirom da su ankete poslednjih nedelja više išle u korist republikanaca.

Ovaj osećaj pobede bi se sveo na držanje kontrole nad Senatom. Da bi zadržala komoru, stranka će morati da pobedi u tri od četiri kritične trke: Pensilvanija, Džordžija, Arizona i Nevada.

Demokrate bi počele da se osećaju mnogo bolje, kada bi mogle da dodaju i nekoliko pobeda za „dobro raspoloženje“, poput pobede nad republikanskim kandidatima za guvernera u Pensivalniji i Arizoni za „zaustavljanje krađe“ ili pobeda za prava na abortus u Mičigenu.

Demokratski put do prihvatljive noći računa na glasače koji će podržati kandidata kojeg poznaju i koji im se najviše sviđa, čak i kada im se ne sviđa ideja da demokrate kontroliše Senat.

Postoji šansa da nijedna od ključni trka za Senat neće biti razjašnjena u izbornoj noći. Demokrate će biti optimistične ako uspeju da u utorak da ostvare dobar rezultat u Ohaju, Viskonsinu i Severnoj Karolini, kao i ako održe ključne trke na istočnoj obali.

Mogli bi čak da budu uzbuđeni ako Mark Keli ostvari veliku prednost na glasanju putem poštem u Arizoni.

Scenario 3: Republikansko klizište

Ako ankete ponovo potcene republikance, razultat ovogodišnjih međuizbora neće izgledati kao republikansko klizište – već će to i postati.

Izbori „crvenog talasa“ ne bi bili iznađenje, niti bi to bilo teško objasniti. S obzirom da republikanci u anketama ostvaraju veliki napredak, nije potrebna mašta da bi se ostvarilo vođstvo.

Primamljivo je pomisliti da odlučujuća pobeda republikanaca nije moguća u tako polarizovanoj zemlji, posebno zašto što su demokrate osvojile nacionalne glasove na sedam od poslednjih osam predsedničkih izbora. Ali samo prošlog novembra, repulikanci su pobedili u trci za guvenera Virdžinije za dva odsto.

„Crveni talas“ ne zahteva nužno da ankete budu sistematski pristrasne na isti način kao pre dve godine, iako se to vrlo lako može desiti. Možda će neodlučni birači da odluče da svoj glas iskoriste kao proveru stranke predsednika ili bi možda mogla da se zabeleži neočekivana izlasnost republikanaca dok bi mladi, Afroamerikanci i Latinoameričkanci mogli da ostanu kod kuće u većem broju nego 2018. godine.

Ako krene republikansko klizište u utorak, znaci će biti očekigledni od samog početka.

Ne samo da bi senator Mark Rubio i guverner Ron DeSantis ostvarili pobede na Floridi, već bi promenili i ključne distrikte na severu u Virdžiniji i Severnoj Karolini ali bi napredovali i dalje na plavu teritoriju. U ovom scenariju Heršel Voker bi imao šansu da dobije pobedu u prvom krugu u Džordžiji, a pobeda republikanaca u trci za senat u Nju Hempširu bi zaključila dogovor.

PROČITAJTE JOŠ:

Scenario 4: Demokratsko iznanađenje

Iznenađujuća noć za demokrate zadržavanje Predstavničkog doma i Senata – je malo verovatna. S ozbirom na to da su ankete usmerene ka republikancima, ovaj rezultat je teško zamisliti.

Demokrate i dalje ostaju konkurentne u trci za Senat i mogu da uzmu države Viskonsin, Ohajo i Severnu Karolinu, čak i ako su republikanci očigledni favoriti.

Iz bilo kakve istorijske perspektive bi bilo teško objsniti da su demokrate uspele da održe oba doma Kongresa. Nijedan predsednik sa rejtingom manjim od 50 odsto nije video da je njegova partija dobila međuizbore u Predstavničkom domu.

Ali taj scenario nije nemoguć. Mnogi birači smatraju da je demokratija ugrožena. Drugi su besni zbog odluke Vrhovnog suda da poništi odluku u slučaju „Rou protiv Vejda“, a koja se tiče prava na abortus.

Čak i oni birači koji su nezadovoljni Bajdenom bi mogli da glasaju za demokrate jer nemaju drugog izbora osim da glasaju protiv republikanaca.

Ako sreća u utorak bude na strani demokrata oni će već iste večeri osvojiti Severnu Karolinu, Viskonsin i Ohajo.

BONUS VIDEO: Ko je Džo Bajden

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar